Mijn favorieten

Blog

Lekker bezig
Geplaatst op: 10 oktober 2017
Vandaag al lekker bezig geweest met het inrichten van ons nieuwe huis. We zijn een soort geluksvogels, want we hebben een prachtig appartement gekocht. Komende week gaan we echt overhuizen en vandaag hebben we de eerste dozen al uitgepakt. Vermoeiend maar ook leuk.
Lees meer...
Koopakte voorlopig?
Geplaatst op: 10 oktober 2017
andaag was ik bij de notaris voor een cliënte die ik heb geholpen met de koop van een huis. In de voorbereiding naar het moment van overdracht stuurde de notaris ons een concept van de akte van levering. Een en ander moest worden herzien. Dat kan gebeuren. Tot mijn spijt ging de kandidaat notaris er niet zo soepel mee om.
Lees meer...
Schoolbankjes
Geplaatst op: 18 september 2017
Afgelopen vrijdag heb ik weer een dagje bijscholing gehad. Om diverse redenen heb ik nooit zin. Tijdgebrek is er een van. Eigenlijk vind ik het dan zonde van mijn tijd, want ik denk alles wel te weten. 
Lees meer...
Eten met de buren
Geplaatst op: 11 september 2017
Gisteren een heel gezellige zondag met de buren gehad. Met negenentwintig man dronken we een borrel op één adres, vervolgens hebben we ons verspreid over vier huizen voor een voorgerecht en daarna troffen we elkaar in een nieuwe mix op een volgend adres voor het hoofdgerecht. En wie kwam ik tegen onderweg op straat, wandelend van het ene gasthuis naar het andere. 
Lees meer...
Keukenprins
Geplaatst op: 4 september 2017
Wanneer je een huis koopt of huurt, is een beetje fatsoenlijk ingerichte keuken best wel fijn. Neem nou de kunst van een puree maken. Of je de aardappels nu schilt of ze in de vorm van een pakje puree verwerkt, er moet wel ruimte zijn voor de koelkast, de garde, de pureestamper en de pan.
Lees meer...
Twee k's
Geplaatst op: 28 augustus 2017
Een tekst maken voor een te verkopen huis is elke keer weer een uitdaging. Als de zinnen lekker lopen is de kans groot dat de tekst wordt gelezen en dat de kijker dus beter is voorbereid op de bezichtiging. Want alleen plaatjes vullen geen gaatjes. Details zijn niet zichtbaar op de foto’s, zelf de sfeer niet. Dus een verhaal met “een hart voor het huis” is in mijn ogen een must.
Lees meer...
Bakstenen
Geplaatst op: 21 augustus 2017
Gistermiddag hebben we met onze oudste zoon en zijn vrouw gesproken over een reis naar Zuid Afrika. Begin van dit jaar hebben zij daar mijn broer en zijn vrouw bezocht, die al jaren van de Zuid-Afrikaanse zomer genieten. Er kwamen heel wat plaatjes voorbij, van de kust, van steden, van vele gebouwen. Tja, daar klopt mijn makelaarshart bij. Houten huisjes, kleurrijke plaatjes, blauwe luchten.
Bij ons in Nederland is het altijd lastiger kleurrijk te werken met de buitenzijde van een huis. Toch ben ik wel heel trots op onze bouwstijlen.
Lees meer...
De makelaar op vakantie - slot
Geplaatst op: 14 augustus 2017
Het is voorbij, het geluier en geniks. Alhoewel, ik denk dat de meeste makelaars met een eigen bedrijf best wel wat uurtjes gewerkt hebben tussen de vakantie-bedrijvigheid door. Nu weer terug op de basis en volledig aanwezig, met hart en ziel.
Lees meer...
De makelaar op vakantie - deel 3
Geplaatst op: 6 augustus 2017
Vandaag een zeer zonnige dag aan de Zeeuwse kust. Beetje lezen, beetje niksen en met wat denkwerk uit een puzzle-boekje m'n zinnen verzetten en m'n hersens kraken. Met de brekende golven op de achtergrond de ware ontspanning. De puzzel die ik maakte bracht me weer terug bij het makelaarschap.
Lees meer...
De Makelaar op vakantie - deel 2
Geplaatst op: 31 juli 2017
Afgelopen week ben ik even terug geweest naar Nijmegen om te werken. Wanneer je, zoals wij, een langere periode de huishouding verplaatst naar de kust, is deze oplossing een must.
Soms is de zonnigste dag van de week de werkdag. Maar dat maakt niet uit. Voor deze dag is alles opgespaard wat op mij wilde en kon wachten. Een dag om door een ringetje te halen. 
Lees meer...
De Makelaar op vakantie - deel 1
Geplaatst op: 24 juli 2017
Inmiddels zijn we een weekje van huis en heb ik toch wel elke dag contact gehad met kantoor, klanten en collegae.

Er staat een prachtig team in Nijmegen om mijn werk over te nemen, maar internet, de digitale achterdeur, de mobiele telefoon en mijn onverminderde nieuwsgierigheid winnen het. Waarvan eigenlijk?
Lees meer...
4-daagse in Nijmegen
Geplaatst op: 17 juli 2017
e stad is halverwege de maand juli altijd van haar feestvierende inwoners en de wandelaars, die 4 dagen de benen onder hun gat vandaan lopen. Overal vinden ze slaapplaatsen. Niet in het minst bij gastvrije gezinnen die wel een bed, bad en wat meer dan brood over hebben voor de lopers. Vaak worden de lopers vertroeteld. Veel van mijn vriendinnen zorgen voor hun gasten alsof ze een tien sterren hotel runnen.
Lees meer...
Verslaafd aan Funda
Geplaatst op: 10 juli 2017
Onlangs verkochten wij een heerlijk huis aan een jong gezin. Moeder biechtte op dat ze opbleef om de nieuwe huizen te spotten op Funda. Ja, je zal er een missen. Het is wel waar dat sommige huizen wel erg snel van de toonbank verdwijnen en dat sommige huizen niet eens op de toonbank belanden. Zoete broodjes vliegen de winkel uit, zo ook het allermooiste huizenaanbod.
Lees meer...
Mensenkennis
Geplaatst op: 3 juli 2017
Het vak van makelaar gaat niet alleen over huizen, bouw, milieu en juridische aspecten. Het gaat eigenlijk altijd over mensen. Over hun lot. Over hun toekomstplannen. Daarvoor hoef je niet te studeren en ingewikkelde bijscholing te volgen. Daarvoor hoef je alleen je hart te volgen en eerlijk te zijn tegen je cliënten.
Lees meer...
Netter kan het niet
Geplaatst op: 26 juni 2017
Onlangs werd de overdracht van een prachtig huis, dat wij in de verkoop hadden, een feit. We zijn gestart in de woning, om samen met koper en verkoper een rondje te lopen. Dat noemen we de inspectie. We nemen dan de tijd voor wat uitleg, om de meterstanden op te nemen en om te kijken of het huis er netjes bij staat.
Lees meer...
Twee keer is beter
Geplaatst op: 19 juni 2017
Het is een zonnige zondag in juni. We rijden naar de kust en in de ochtend heb je dan de zon in de rug. Deze schijnt op een mooie, gelijkmatige rij bomen. De ronde, volle kruinen geven in gelid een ballenpatroon op het talud, waaraan de bomen geworteld staan. In associatie met mijn werk moet ik denken aan de fotografie van de huizen, die wij verkopen.
Lees meer...
Zonder spanning geen leven
Geplaatst op: 12 juni 2017
Dit is de zin die mij is bijgebleven afgelopen weken. Een van onze klanten, een verkoper van een van de huizen die wij in portefeuille hebben, zei het tegen mij. Hij had een huis gekocht en zijn huis nog niet verkocht. Hij wilde de kans op het mooie huis dat hij had gezien niet laten lopen. En ik zei nog zo: "Eerst verkopen". Dat zeg ik eigenlijk altijd, want je weet maar nooit. Ook al is de markt goed, het blijft een zakelijke gok. Mijn wijze raad heeft hij in de wind geslagen. Dan heb je spanning en weet je zeker dat je leeft.
Lees meer...
Wandelend werken
Geplaatst op: 7 juni 2017
Omdat Ben niet lekker is, loop ik meer met onze teckel Otto door de buurt dan normaal. Dat geeft altijd weer wat praat.Zo kom ik allerlei mensen tegen, mensen die belangstelling hebben in de verkoop van ons huis. En uiteraard willen ze ook graag weten waar we heen gaan.
Lees meer...
Een nieuw nest
Geplaatst op: 11 september 2017
Sinds ik werk in de makelaardij, kom ik zakelijk op bezoek bij verdrietige mensen. Onder andere bij mensen die, na een langdurige relatie, weer alleen zijn. Mensen die zich verantwoordelijk voelen voor hun kroost. Mensen die, ondanks de crisis waarin zij verkeren, met moed er het beste van proberen te maken. Omdat er dan moet worden verkocht of omdat er een taxatie nodig is, ben ik als makelaar getuige van hun verdriet.
Lees meer...
Wie doet de bezichtiging?
Geplaatst op: 22 mei 2017
Door Makelaarsland wordt er gezegd, dat je als verkoper van je huis best wel zelf de bezichtiging kunt doen. Dat is tenslotte ook het verdienmodel voor dit bedrijf en voor de verkoper. Toch heb ik hier mijn bedenkingen bij. In de afgelopen periode heb ik zelf een paar maal de rondleiding gedaan ik in mijn eigen, te koop staande, huis. Dat ging best goed denk ik, maar tegelijk had ik in mijn achterhoofd een klein stemmetje dat zei: "Juul, je bent te gedetailleerd aan het vertellen."
Lees meer...
Gereedschap
Geplaatst op: 17 mei 2017
Onlangs bezocht ik met aankoopcliënten een leuke woning in een van de omliggende gemeenten van Nijmegen. De eigenaar was een oudere man, die erg zuinig was op zijn spullen. In de schuur was een hele wand met gereedschap. Netjes geordend aan de wand hing het spul. Om door een ringetje te halen. Mijn cliënt is zo mogelijk nog netter, want hij stelde voor om rond elk stukje instrument een stift te trekken.
Lees meer...
Wanneer vertel je het aan de buren?
Geplaatst op: 8 mei 2017
Wat wil je vertellen aan de buren? Dat je in verwachting bent? Dat je last hebt van de blaadjes van hun boom. Dat je gaat verhuizen?Juist ja, dat laatste is aan de hand. Als makelaar kom ik niet met een opzichtige auto aanrijden, want dat kan de buren op gedachten brengen die nog effe geheim moeten blijven. Ook maak ik pas foto's aan de buitenzijde als de verkoper de tijd rijp vindt. Tenslotte moeten er geen praatjes de wereld in. Het is wel zo prettig om de buren eerst in te lichten en daarna een bord in de tuin te zetten met "THUIS te KOOP"!
Lees meer...
Aaibaarheid van de makelaar
Geplaatst op: 8 mei 2017
Vorige week was er, in een leuk herenhuis dat wij in de verkoop hebben, een heel gezin op bezoek voor een bezichtiging. Vader en moeder met verse baby, kleine peuter en oudere zoon. De poezen mochten niet naar de gang, de peuter mocht niet van de trap vallen en er viel tegelijk heel wat te zien in dit grote en fantastische huis. Hoe pak je dat aan?
Lees meer...
Stagnatie
Geplaatst op: 24 april 2017
Afgelopen tijd werd mij al te duidelijk, dat er maar weinig leuks op de markt komt. En dan heb ik het over de huizenmarkt. Want daar ligt mijn aandachtsgebied . Zowel zakelijk als prive.  Misschien is u nu wel duidelijk geworden, dat wij ook wel een maatje anders willen gaan wonen. Maar er is niks leuks te koop en dan rijst de vraag of we al wel weg moeten gaan en eventueel een tijdje moeten huren.
Lees meer...
De waarde van een vaste kast
Geplaatst op: 11 september 2017
Als makelaar heb ik nooit zo stil gestaan bij het feit dat in oudere huizen vaste kasten iets vertegenwoordigen. Ze staan voor bergruimte, veel bergruimte. Ze staan niet in de weg. Ze staan meestentijds niet voor design. Alhoewel, een mooie suite met paneeldeuren heeft wel stijl.
Wanneer gaan die vaste kasten eruit? Als je denkt wat ruimte te winnen in vloeroppervlakte, wanneer de zichtlijnen er beter van worden en als je de kasten niet echt nodig hebt. Dan hebben ze geen waarde. 
Lees meer...
Vogels op het balkon
Geplaatst op: 12 april 2017
Afgelopen week hebben wij een mooi seniorenappartement op de markt gezet. De oude eigenaar heeft er maar kort van genoten. Hij heeft er een fijn huis van gemaakt, vooral door het crëeren van zichtlijnen. De ruimtelijkheid in combinatie met het uitzicht maken deze stek tot een bijzonder thuis in een verzorgende omgeving.
Lees meer...
Punten en komma's
Geplaatst op: 11 september 2017
Afgelopen vrijdag was het "transportendag". Zo rond de wisseling van de maand zien we veel huizen van eigenaar wisselen.
In de voorbereiding naar deze dag lezen we altijd even mee. We bekijken of de afrekening klopt en we lezen de concept-akte van levering.
Soms staan er kleine foutjes in. Soms hebben deze grote gevolgen. En soms staan er hilarische en niet uitvoerbare zaken in.
Lees meer...
Ik word zenuwachtig
Geplaatst op: 11 september 2017
In het vak van makelaar is het een kunst om in te schatten wat de mensen eigenlijk leuk vinden aan een huis en waarom.
Bij aankoopbegeleiding is het handig om te snappen waar mijn koper naar lonkt. Tenslotte kan ik dan beter meedenken over "waar en wat".
Bij verkoop is het ook wel fijn om mee te kunnen denken met de kijker. De mensen komen binnen, doen hun jas even uit en het huis doet de rest, zou je zeggen. Deels klopt dat en tegelijk heeft de kijker iemand nodig die objectief meekijkt.
Lees meer...
Voldoet iets wel of niet?
Geplaatst op: 11 september 2017
Afgelopen week heb ik enkele opdrachtgevers in begrijpelijke taal uitgebreid uitgelegd wat er in de koopakte staat. Wat de bedoeling is van al die ingewikkelde artikelen. Een van de onderdelen van de koopakte bevat het woord conformiteit. Wanneer iets conform gebruikeisen voldoet, zijn we natuurlijk blij. Ik geef als voorbeeld, dat een fiets zonder trappers toch niet echt voldoet als fiets om op te fietsen. Dat is best wel duidelijk. 
Lees meer...
Onbeslist wijs
Geplaatst op: 11 september 2017
Deze week heeft het lekkageprobleem een vervolg gekend. En zoals altijd, loopt het anders dan gedacht. Om je geheugen even op te frissen: een cliënt, aankoper van mij, had pech met een lekkage nadat de sleutel was overgedragen van zijn nieuwe huis.

Het leek erop dat er geen schade was vooraf, maar de verkoper had verzuimd te vermelden dat er wat tegels van het balkon waren losgeraakt met de vorst. Er was weliswaar nog geen vervolgschade, maar door onzorgvuldigheid en wellicht onwetendheid van verkoper, werd er geen noodzakelijk herstel uitgevoerd. Het water kwam waar het niet hoorde.
Lees meer...
Klok
Geplaatst op: 11 september 2017
Het gevoel van "thuis" is op ons kantoor een belangrijk uitgangspunt. We handelen in deze aard. We bieden de mensen, de koper en verkoper een veilige haven. De spreekkamer is hier een gedegen voorbeeld van. Je kunt er lekker op je gemak zitten en krijgt een koekje bij de koffie. Er hangt een ouderwetse klok die ongeveer op tijd loopt. Dan loop ik ook ongeveer op tijd. Elke dag wordt het gewicht opgetrokken en de wijzers bijgesteld. Liefst een paar minuten vooruit. Tik tik leidt de klok soms af. Tik tik geeft de klok een gevoel alsof je bij je opa thuis bent. Op je gemak mag je wezen. En op je gemak mag je zijn. Want zoals het klokje thuis tikt, tikt het bij Van Anken Makelaardij!
Lees meer...
Het schip
Geplaatst op: 17 maart 2017
Afgelopen vrijdag startte ons weekendje Amsterdam. Mijn man Ben en ik reden direct naar Museum Het Schip. Een museum in de Spaarndammerbuurt dat vertelt over de woningverbetering ten behoeve van de arbeiders die allemaal in de stad kwamen werken. Om de onhygiënische, erbarmelijke omstandigheden waarin de mensen verkeerden en de zeer slechte behuizing om te buigen naar een wat meer verheven woonvorm, werd de Woningwet in 1901 in het leven geroepen.
Lees meer...
Ideaal
Geplaatst op: 17 maart 2017
Afgelopen week hebben we de foto’s gemaakt van een paar mooie panden die op de markt komen. Voor de buitenfoto’s was het wachten op een echte blauwe lucht, want fotoshop is dan wel nep.
De blauwe lucht bleef uit, slechts grijze tinten hingen er boven de stad.
Lees meer...
Ouwe buren, nieuwe buren
Geplaatst op: 17 maart 2017
Vandaag lekker gegeten bij onze ouwe buurtjes. Ze zijn een straatje verder gaan wonen. Het was leuk om hun kinderschaar, die wij alle vier als baby hebben meegemaakt, een maatje groter te zien. Bij ons in de straat is het de laatste jaren een komen en gaan van buurtgenoten. Zo langzamerhand zijn wij, op een enkeling na, de langstzittende buur.
Lees meer...
Hoe klinkt het hier?
Geplaatst op: 17 maart 2017
Zo af en toe kom je in een huis waar te weinig is gedaan aan de geluidsbalans. Geen gordijnen, geen vloerbedekking, een leren bankstel, echt nergens een materiaal te bekennen dat wat geluidsgolven kan absorberen
Lees meer...
Een regenboog in de kast
Geplaatst op: 17 maart 2017
In ons huis zijn veel boeken te vinden. Onlangs heb ik uit alle hoeken en gaten het leesvoer samengebracht en vervolgens gesorteerd.
Op stripverhalen, misdaadromans, korte verhalenbundels, poëzie en literatuur. Vervolgens op de achternaam van de schrijver, wel zo handig terug vinden. 
Lees meer...
Lid van NVM
Geplaatst op: 17 maart 2017
Ons kantoor heeft nieuw beeldmateriaal, ontwikkeld door ons reclamebureau. Zij willen graag dat we “iets” uitstralen, en dat “iets” is een “thuisgevoel”. En dat willen wij natuurlijk ook. Toch kwam ik er van de week achter, dat we nog wat vergeten zijn. Iets vergeten bij die uitstraling. De vernieuwde website kwam aan de orde en we konden een blik werpen op het eerste concept. Het frame staat en de plaatjes maken het compleet. Als het maar lekker werkt op alle mobile devices, zoals dat heet.
Lees meer...
"Thuis" bij Van Anken Makelaardij
Geplaatst op: 17 maart 2017
Het afgelopen jaar 2016 was een jaar van inspiratie.
Een jaar van hoop, verandering en wilskracht.
In ieder van ons, ons kantoorteam, kwam het beste naar boven.
Lees meer...