Mijn favorieten

Blog

Update CORONA werkwijze Van Anken Makelaardij
Geplaatst op: 19 maart 2020
Update CORONA werkwijze Van Anken Makelaardij In verband met de maatregelen die zijn genomen omtrent het indammen van het coronavirus, worden de komende weken (in ieder geval tot 6 april) de werkzaamheden bij ons als volgt: Wij nemen als makelaarskantoor onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Volgens de richtlijnen van het kabinet en RIVM kunnen momenteel bezichtigingen, taxaties, aan- en verkoopafspraken plaatsvinden. We blijven dus graag voor u werken. Echter onder strikte voorwaarden. Om verdere verspreiding tegen te gaan zullen wij ons uiteraard houden aan de gestelde richtlijnen.
Lees meer...
Elleboogjes
Geplaatst op: 16 maart 2020
Een paar weken geleden had ik ouderwets de griep. Spierpijn, hoofdpijn en verstoorde ingewanden. Wijn drinken, dat lukte ff niet. Vlees eten, dat lukte ff niet. Sla eten, geen denken aan. Droge toast met beetje jam lukte net. En, een paar dagen later, elleboogjesmacaroni met ietsiepietsie kaas onder de gril. Zo langzamerhand, na een week plat en twee weken alle avonden vroeg op bed, begint het eind in zicht te komen. Ondertussen was Juul al netjes begonnen met elleboogjes geven tijdens de begroetingen van vele mensen. Want mijn werk brengt met zich mee dat ik veel mensen zie. De hele dag door ontmoet ik als makelaar verschillende mensen rondom een te verkopen huis.
Lees meer...
Sudoku
Geplaatst op: 9 maart 2020
Zo’n zondagmiddag met veel waterdruppels op de ramen vraagt om tijdverdrijf binnenshuis. Nou kan ik gaan poetsen, breien of lezen, maar daar heb ik vandaag echt geen zin in.
Lees meer...
Kapje
Geplaatst op: 2 maart 2020
De titel van deze blog is zorgvuldig gekozen en past als gegoten in de tijd. Ik heb het niet over zo’n lekker vers kapje brood, zo een waar je graag je tanden in zet. Ik heb het over een echt kapje. Een kapje zoals Roodkapje draagt en Frau Antje. Een kapje dat past op iets, een hoofd, een mond, een zadel, een apparaatje, een beschermend kapje. Daar wil ik het over hebben, want die heb ik ontdekt.
Lees meer...
Analoog of digitaal
Geplaatst op: 24 februari 2020
Zondagavond beetje lui en op tijd naar bed. Lekker televisie kijken vanuit mijn sponde. O jee, een banner loopt door het beeld, “analoog verdwijnt” en mijn provider adviseert om de digitale versie te installeren. Ik pak mijn iPad en zoek op “schakel mee”, geheel volgens advies. Ik doe alsof ik niet technisch ben en laat mij geheel leiden door een herstel-programmaatje voor de minst slimmen. Meestal ben ik niet zo volgzaam, maar als ik niet precies weet wat en hoe ik aan het doen ben, maar wel weet waarom, dan ben ik heel slaafs in de instructie en vol vertrouwen doet Juul dan stapsgewijs alles wat er staat. Doelmatigheid hoog in het vaandel. Dankzij de uitgebreide instructie is de digi-actie meteen gelukt, dus hier geen leedvermaak. Wel een advies.
Lees meer...
Blauw
Geplaatst op: 17 februari 2020
Van de week was het zover. In november vorig jaar had ik een donkergrijze auto besteld. Mijn keus was gevallen op de Kona. Er werd mij gezegd, dat deze elektrisch voortgestuwde kameel op z’n vroegst geleverd zou worden in het begin van 2020. Ik moest er dus nog wel even op wachten.
Lees meer...
Storm
Geplaatst op: 10 februari 2020
“Als het stormt moet je binnenblijven”, dat was een wijze les van mijn moeder, die niet hield van slecht weer. Als kind liep ik graag door de regen en liet mij vooruitduwen door de wind. Langs de zee, of gewoon in Vught, waar ik wel eens een landerige dag had in mijn jeugd. Afgelopen zondag gierde de wind om het huis en Juul bleef thuis. De spullen op het balkon laag en stormvast gezet. Lekker lui, beetje niksen, beetje veel B-watchen. Wat een idioot woord eigenlijk. Gewoon teveel tv gekeken. Een hele jaargang, nog een, nog een. Verslavend dus.
Lees meer...
File in de gang
Geplaatst op: 3 februari 2020
Deze week hebben we veel bezichtigingen gehad in een zeer courant pand. De ligging is superfijn, de sfeer in huis goed. Toch zijn sommige kijkers ook kritisch. Komende week staan er nog meer bezichtigingen gepland. Nu is er net een mooie bieding binnengekomen en de verkoper weet niet zo goed of en hoe hij zal gaan reageren. Gaat hij praten met de bieder? Gaat hij het bod accepteren? Gaat hij even niks doen, ook al is het een erg mooi bod?
Lees meer...
Filmpje
Geplaatst op: 27 januari 2020
Vrijdagmorgen iets vroeger uit bed. Want ik moet van mezelf enigzins opgesmukt op kantoor verschijnen. Onno, mijn rechterhand, heeft bedacht dat we wel in een promotie-filmpje voor de NVM kunnen optreden. Vandaag is het zover. Wat zal ik aan doen? Iets blauws doet het altijd goed. Komen m’n benen in beeld? Dan toch hoge hakken. Gezicht in de plamuur, ogen groen en een kleurtje op de lippen. Ik heet geen Jinek. Zal ook beter mezelf blijven. Met deze wijsheid en een paar lessen over “hoe praat ik in de camera” in m’n achterhoofd, op naar kantoor. Daar zat hij, onze cameraman Dennis. Helemaal uit Groningen gekomen om zijn talenten voor ZIEN24 en onze regionale afdeling van de NVM in te zetten.  “Gebruik je eigen woorden”, zei hij. Dat hielp, geruststellend.
Lees meer...
Stickers
Geplaatst op: 20 januari 2020
Mijn vak bestaat niet alleen uit het verkopen van huizen en het begeleiden van kopers bij de aankoop van hun huis. Het waarderen van een woning ten behoeve van de bank, de eigenaar of toekomstig eigenaar, is en blijft een onderdeel van mijn professie die mijn hart sneller doet kloppen. Taxeren is een aangename bezigheid. Samen met Onno, mijn naaste medewerker, ga ik nogal eens op taxatie-pad. Op de plaats bestemming hebben we een kort gesprek met de eigenaar, wanneer die zelf thuis is. Soms treffen we een collega, en worden we door hem of haar bijpraat over het wel en wee van het huis. We nemen de maat, we nemen foto's en we nemen het huis op, van top tot teen. Want het uiteindelijk uitgewerkte rapport staat vol met wetenswaardigheden, uiteraard afgestemd op onze kennis en op wat we hebben gezien. Meten is weten tenslotte. Van de week zagen we iets bijzonders hoor.
Lees meer...
De dubbele deur
Geplaatst op: 13 januari 2020
Zo af en toe kom ik zeer creatieve oplossingen tegen in mijn werk als aankoopmakelaar. Dan moet ik wel direct de tegenwoordigheid van geest hebben om ff een foto van de huiselijke uitvinding te maken. Je zult wel denken, “Wat stelt dit nu weer voor?” Nou, ik zal het je vertellen. Ik was op stap met een meneer, die vrouw en kind in een ver buitenland had achtergelaten en moederziel alleen , -nou ja, ik was er wel bij,- op huizenzoektocht was voor zijn gezin. Een zware verantwoordelijkheid hoor voor deze meneer. Kijken in een Nederlands huis, netjes en naar hedendaagse algemene smaak ingericht. Weinig snuisterijen. Weinig touch. Ver van je bed, persoonlijk cultureel gevoel haast niet invoelbaar. Of toch wel?
Lees meer...
Tweeduizendtwintig
Geplaatst op: 6 januari 2020
Een mooi getal. Deelbaar, regelmatig en herhalend in zichzelf. Hoe zal dit jaartal mijn handtekening gaan vergezellen onder alle verkoopopdrachten, aankoopopdrachten, taxaties en aktes? Het staat voor mij vast dat het dit jaar geen “apostrof-twintig” zal worden. Te leuk om het volledig uit te schrijven, de regelmaat te benadrukken. Tweenultweenul. Of dit jaar net zo evenwichtig gaat worden als het op papier lijkt?
Lees meer...
Prikkels
Geplaatst op: 30 december 2019
Het laatste weekend van het jaar staat meestal in het teken van een beetje winkelen, museum bezoeken en familietreffen. Soms alles op een dag. Dit “soms” was zondag ook raak. Gezellig met m’n zus en onze privé-chauffeur, mijn lieve Ben, op stap. Daarna hebben we wat restjes van het Kerstdiner opgepeuzeld en als toetje smulden wij van de eerste, dankzij de oven net lekker warme, appel-oliebol van deze maand. Wat was dat lekker zeg. In deze tijd van het jaar smaakt ie opperbest en al mijn zintuigen zijn hiermee startklaar gezet voor de jaarwisseling. In mijn werk doen verkopers ook hun best om alle zintuigen van de kijker te prikkelen.
Lees meer...
Samen eten
Geplaatst op: 23 december 2019
Met regelmaat koken wij met en voor vrienden en familie. Het is iedere keer weer een uitdaging. Een uitdaging om iets lekkers te bedenken. De boodschappenlijst samen te stellen en de boodschappen te doen. Nou, eerlijk gezegd, dat laatste eigenlijk niet, want ik heb een hele lieve man die de hele lijst in huis haalt, terwijl ik aan het makelen ben. Tenslotte moet het allemaal gehakt, gekneed en in de pan. Bij lekker eten hoort een gezellige dis en de kaarsjes gaan aan. Een glimlach, alles onder controle, dus laat ze maar komen. En dan? Is het alleen eten en drinken, of is er meer? Wat maken we van het leven? Luisteren we naar elkaar? Weten we wat de ander beweegt?
Lees meer...
Trein
Geplaatst op: 16 december 2019
Afgelopen zaterdag ging ik met de trein naar Den Haag. Voor een zeldzaam dagje quality time met onze dochter. Reizen met de trein is uitzonderlijk voor mij. Mijn man bracht mij ruim op tijd naar het station, waar de trein zou vertrekken vanaf spoor drie.
Lees meer...
Zonder stem
Geplaatst op: 9 december 2019
Als makelaar is een moment van stemverlies een kwelling. Laat staan een paar dagen. Dagen zonder mogelijkheid van optimale communicatie, namelijk praten. Deze week was het vanaf maandagavond raak. Door een verkoudheid stonden de snaren in mijn keel op non-actief. Gelukkig was ik woensdag vrij en heb ik de hele dag mijn mond mogen houden. Alsof het “mogen” is, het is meer een “moeten” geweest. Hoe doe je dat nu? Stille week? Werk plat? Nee hoor. Het enige wat ik echt niet kon was telefoneren. In plaats daarvan waren e-mail, WhatsApp en persoonlijk contact mijn redding. Mijn vingertoppen zijn nog beurs van het chatten. Bij de bezichtigingen en ander klantcontact werd er door mij gefluisterd. En als vanzelf fluisterde het gezelschap vriendelijk mee.
Lees meer...
RIJMELARIJ
Geplaatst op: 2 december 2019
In de dagen voor Sinterklaas kom je vast wel iemand tegen met verhuisplannen. Iemand waar je een gedicht voor moet maken. Uit onderstaande rijmelarij haal je inspiratie.  Wat zinnen over aankoop en wat zinnen over verkoop.  Plagiaat plegen mag gerust hoor.
Lees meer...
Stoffeerder
Geplaatst op: 25 november 2019
Afgelopen weekend had ik even een nieuw beroep. Als stoffeerster deed ik dienst bij onze zoon en schoondochter om de familiewieg, de wieg waar ik zelf ook ooit in heb gelegen, te bekleden. De kleine spruit in wording heeft het alvast goed voor elkaar. Welkom in de wereld van design. Ik dacht hierover na onder het spelden, plooien en stikken. Elke week zie ik wel ergens een moderne babykamer, of een die al dertig jaar niet opnieuw is geschilderd en waar Bambi of tuinkabouters nog het hoogste woord voeren. In zulke kamers voel je de sfeer van lieve, omringende zorg. In elke kamer zou je dat eigenlijk moeten voelen.
Lees meer...
Vogelaars
Geplaatst op: 18 november 2019
Van de week reed ik naar cliënten in de stad om samen met hen de koopakte door te nemen van hun verkochte huis. Dat is wat hoor. Het wordt dan echt menens. Toen ik aan kwam rijden leek er wel een partij aan de gang. Wat een drukte in de, anders zo rustige, straat. Gelukkig hebben ze een oprit naast het huis en zo kon ik toch prima parkeren.
Lees meer...
Op de fiets
Geplaatst op: 11 november 2019
Een tijdje geleden was ik op tijd voor de bezichtiging in een leuk huis en stond te wachten op de kijkers.
Lees meer...
Herfstbagger
Geplaatst op: 4 november 2019
Bij een bezichtiging in deze dagen van het jaar, komen de mensen nat en blubberig aan. Ze hebben altijd blaadjes onder de schoenen en een dampige jas. Wat moet je als makelaar daar nu mee? Hoe blijft het huis van de verkoper op orde? Schoenen uit? Jas uit?
Lees meer...
Het huis in je hoofd
Geplaatst op: 28 oktober 2019
Een huis wordt bewoond door mensen van vlees en bloed. Ze eten, slapen en verzorgen zichzelf in hun eigen huis, hun thuis. Ze genieten van en omringen zich met mooie, voor hen waardevolle spullen.
Lees meer...
Op welke trede sta jij?
Geplaatst op: 21 oktober 2019
Zojuist, zondagavond, kreeg ik een WhatsAppbericht van mijn vriendin die mij vanmorgen, zondagmorgen dus, kwam feliciteren met mijn verjaardag. Ik was al eerder jarig deze maand en had mij toen verstopt in het Alhambra. Tussen zoveel ouds voelde ik mij daar best jong. Voor alle lieve vriendinnen, die mij hadden gemist op mijn verjaardag, was er vanmorgen koffie-en-zo bij ons thuis. Er werd natuurlijk ook gesproken over ouder worden onder veel plezierig geklets. En zojuist dus deze prent onder m’n neus...
Lees meer...
Behangetje
Geplaatst op: 14 oktober 2019
In mijn dagelijkse werk als makelaar kom ik veel spannende en creatieve interieurs tegen.  Soms maken mensen met een magere portemonnee van een huis een thuis op een zeer lucratieve manier.  Tegenwoordig is het weer hip om kleine vetplantjes op te hangen. Sfeervol en makkelijk te onderhouden. Zo af en toe in bad en dat is dat.  Tegen de muur? Pleisterwerk, in allerlei warme kleuren opgezet. Behang met mooie patronen. Soms vintage, soms floraal. Onlangs zag ik deze.
Lees meer...
Varkentje
Geplaatst op: 7 oktober 2019
We hebben dinsdagavond met het hele kantoor de bloemetjes buitengezet. Vijfendertig jaar geleden, op 1 oktober 1984, heeft Ben van Anken, mijn partner, ons makelaarskantoor opgericht. Hij, en later wij met hem samen, hebben heel veel mensen blij gemaakt met onze dienstverlening. Dat was wel een feestje waard. We zijn samen lekker gaan eten en hebben een gokje gewaagd in het Casino van Nijmegen.
Lees meer...
De Zwitserse Methode
Geplaatst op: 30 september 2019
Deze maand voelen we weer wat vocht in de lucht. De herfst knaagt aan onze botjes. Zo af en toe willen we dan de kleine kilte uit de kamer verjagen. Daarvoor hebben sommige mensen een gezellig kacheltje in huis. De behaaglijkheid van dit apparaat komt niet vanzelf. Heb je houtjes op voorraad? Is de asla al schoon? Je moet voor pyromaan hebben doorgeleerd, om dat ding aan te krijgen. Zo af en toe zie je in de praktijk een mooi voorbeeld en hoef je het wiel niet meer opnieuw uit te vinden.
Lees meer...
Koekje
Geplaatst op: 23 september 2019
De afspraak staat gepland en ik ga op bezoek bij mijn verkoper.  We gaan het verkooptraject uitrollen.  Zo samen met de agenda aan tafel, dat schept duidelijkheid. Alles ligt klaar. Altijd is er een lijstje met vragen. Ook daar maken we tijd voor.  “Wil je koffie?”, wordt er aan mij gevraagd. “Ja graag”. Ik krijg heerlijke koffie met een glaasje water.  Een koekje wordt mij gepresenteerd. Een koekje bij de koffie. Aha! Verrassend, want het is niet zomaar een koekje. Het is een speciaal koekje. Eentje om op te studeren. Ik durf ‘m bijna niet op te eten. Terwijl ik een koekjesmonster ben.
Lees meer...
Op handen gedragen
Geplaatst op: 16 september 2019
Elke dag leer je weer wat. Op dinsdagavond kwamen de dames bij elkaar. Iedereen bracht wat mee, want dat was gevraagd. Iets in het kader van kunst, iets aansprekend, iets met betekenis.
Lees meer...
Plaatje met een draadje
Geplaatst op: 9 september 2019
Afgelopen vrijdag transport. Voordat we naar de notaris gingen, bezochten we eerst het huis. De verkoper had een propere leegte achtergelaten. Zelfs de weelderige tuin nog teruggebracht tot fatsoen. Het was hierdoor een prettige bijeenkomst. De leukste bijkomstigheid zie je op het plaatje. Jawel, de ooit mooi verstopte computersnoeren waren weggehaald. In plaats daarvan was een trekdraadje getrokken om het koper bij herinstallatie gemakkelijk te maken.
Lees meer...
Verbinder
Geplaatst op: 2 september 2019
Dit weekend was ik met enkele vriendinnen op lustrumreis. Drie dagen Bilbao. Veertig jaar lief en leed, veertig jaar verbonden. Wat ooit begon met een opleiding is uitgegroeid tot een veilige haven van vriendschap. Terras- en oudstedelijke cultuur waren een goede combi. We maakten ook een rondvaart om naar de prachtige Vizcayabrug, zwevend boven het estuarium, te gaan kijken.
Lees meer...
Filmen
Geplaatst op: 26 augustus 2019
Zo af en toe zijn er huizenkijkers die niet alleen willen kijken, maar ook willen vastleggen. Ze hebben niet genoeg aan de fotoreportage die van het te bewonderen huis is gemaakt. Ze hebben niet genoeg aan de verkoopmovie. Ze willen een kijkje achter de schermen. Ze willen meer weten dan ze op beeld wordt getoond. Ze willen meer weten dan ze wordt verteld. Ze willen meer weten dan ze in het eerste ogenblik kunnen waarnemen. Ze willen alles vastleggen op film. Voor zichzelf en misschien de hele wereld.
Lees meer...
Aan tafel
Geplaatst op: 19 augustus 2019
Onder het genot van een zomerse week komt het normale leven weer op gang. De agenda’s, zakelijk en privé, worden ook gevuld. Mooie zonnige herinneringen zijn gemaakt, nog vele gebeurtenissen te gaan.  Ik zie uit naar bruine koppies met mooie verhalen. Zelfs in mijn vak zijn de seizoenen meetbaar. Een vast thema komt na de zomer altijd voorbij. Na het vele buiteneten komt nu de binnenontvangst in beeld.
Lees meer...
Chocola Belga
Geplaatst op: 12 augustus 2019
Wanneer je op vakantie bent gaat het leven gewoon door. Van jou en van iedereen, met leuke en minder leuke gebeurtenissen. Niet alleen wij, maar de meeste mensen trekken er even op uit. Enkelen niet. Daar hebben ze meestal een goede reden voor. Ze gingen eerder, gaan later of gaan helemaal niet. In onze nabije omgeving heb ik lieve vriendinnen die niet weg kunnen omdat ze ziek zijn. Op ziekenbezoek gaan zat er even niet in, maar een lief gebaar is altijd welkom. Ik brak mijn hoofd over dat lieve gebaar. Waar zit je op te wachten als je ziek bent?
Lees meer...
Levende have
Geplaatst op: 5 augustus 2019
In mijn bruisende makelaarsvak gebeurt er altijd wat om over te vertellen. Deze week heb ik een verrassende ontmoeting gehad. Onno, mijn collega, en ik waren weer samen op taxatiepad. Normaal gesproken is er iemand thuis om voor ons de deur open te doen, maar deze keer kregen we een sleutel afgeleverd op kantoor. We lieten onszelf binnen in het te taxeren huis. Bij het betreden van de woonkamer werden we vriendelijk begroet door een nieuwsgierige poes. Deze liep als een makelaar gezellig met ons mee. We hebben de kamerdeur weer stevig dichtgedaan en dat was maar goed ook.
Lees meer...
Klussende zoon
Geplaatst op: 29 juli 2019
Van de week kwam een van onze zonen met zijn vrouw bij ons buurten aan zee. Hij is flink aan het klussen in, om en aan hun nieuwe huis. Met smaak en een creatieve geest kom je een heel eind, maar met twee rechterhandjes nog veel verder. En laat hij nou net van dit alles veel in huis hebben. Het wordt echt prachtig en voor de inrichting van de tuin hebben ze ook fijnbesnaarde ideeën. Er komt zelfs een heuse buitenoven in. Deze wordt behendig en handig, met eigen tentakels, opgebouwd.  Hij heeft een grote hekel aan beschermende kleding bij zulke inspanningen en al helemaal aan het dragen van handschoenen.
Lees meer...
Persoonlijkheid
Geplaatst op: 22 juli 2019
Mooie termen, daar lusten makelaars pap van. In België ook. We waren een dagje in Antwerpen voor cultuur en broodnodige ontspanning. Met als gevolg dat we, naast het bezoek aan de kathedraal, weer lekker geshopt hebben. Toen we de stad inreden moesten we toevallig stilstaan voor dit makelaarskantoor. Deze makelaar houdt echt heel veel van huizen, das wel duidelijk. Hij denkt dat het wezens zijn van vlees en bloed. “Huizen met persoonlijkheid”, schrijft hij groot en duidelijk op het etalageraam.
Lees meer...
Sleutel
Geplaatst op: 15 juli 2019
In het zomerseizoen huren wij een strandcabine aan zee. Erg praktisch, om alle strandbenodigdheden in te bewaren. We mogen er niet in slapen hoor, dat doen we elders.
Lees meer...
Zomervoeten
Geplaatst op: 8 juli 2019
Tegenwoordig dragen we allemaal graag schoeisel zonder zichtbare sokken. Mannen en vrouwen. Ik zie een hoop blote enkels bij de heren, onder net niet té lange pantalons. Zeker als het lekker zomers weer is. De meisjes lopen dan óf op stoere sneakers, óf op teenslippers, óf op mooie sandaaltjes. Bij de laatste twee horen wel zomervoeten. Voeten die er zacht en verzorgd uitzien. Wanneer je werkt als makelaar, denk je ‘s morgens wel even na over wat je aantrekt. Ook aan je voeten. Soms moet je veel staan, soms moet je door het natte gras. Soms is het warm en trek je mooie sandalen aan, hooggehakt en fier.
Lees meer...
Cool
Geplaatst op: 1 juli 2019
Nog niet zo lang geleden werden wij tijdens een stimuleringsdag voor onze makelaarsberoepsgroep opgewekt door een enthousiast spreker. Ik moest afgelopen week erg aan hem denken. Hij had het tijdens die sessie namelijk over Cool en zo. Nou, afgelopen week was ik allesbehalve cool, ik was kokend heet. Hot dus. Vandaar de associatie. Maar volgens mij bedoelde hij het anders. Meer in de zin van “hip en meegaan met je tijd”. De term “Like you, als je Cool bent” heb ik wel onthouden.
Lees meer...
Hitte
Geplaatst op: 24 juni 2019
Komende week laat de Sahara ons haar warmte voelen. In Nijmegen wordt het zelfs tropisch warm. Er zijn scholen en bedrijven die vroeg beginnen en iedereen eerder naar huis sturen.
Lees meer...
Plaatjes kijken
Geplaatst op: 17 juni 2019
Van de week keek ik, zoals gewoonlijk, te laat televisie. Bij Jeroen Pauw zaten enkele dames aan tafel die verslaafd bleken te zijn aan Funda. Ja die, dé site, het fundament van en voor allen die van plan zijn te gaan verhuizen.
Lees meer...
Volledig programma
Geplaatst op: 3 juni 2019
Zo af en toe loer ik graag in de etalage van de collega makelaar. Wanneer we ergens een paar dagen bivakkeren of een stad bezoeken, staan we altijd wel ergens voor het raam. Vakidioten, nooit los van je werk, wat heb je eraan?
Lees meer...
Plastic
Geplaatst op: 10 juni 2019
Wij wonen sinds anderhalf jaar op een appartement. Voorheen, toen we in een huis met een tuin woonden, konden alle vuilcontainers, in alle soorten en maten, worden gestald, uit de reuk en uit het zicht. Dat is op hoogte wel effe anders.
Lees meer...
Balans
Geplaatst op: 27 mei 2019
Afgelopen week heb ik met Ben lekker genoten van de zee en ons gezin. Zo een paar dagen niksen, met zeeruis op de achtergrond, brengt rust in mijn hoofd. Vrijdag waren we terug en wanneer je zou denken dat het weekend nog een beetje bij het weekje vakantie hoort, dan heb je het mis hoor. Een makelaar werkt 24/7.
Lees meer...
Fusion of niet?
Geplaatst op: 20 mei 2019
We eten tegenwoordig het lekkerste voedsel uit alle windstreken. We eten het dáár zonder eigenlandse invloeden. We eten het hier gemixt met allerlei lekkers uit binnen- en buitenland. Niemand moppert, iedereen vindt het lekker. Het schijnt fusion te heten.
Lees meer...
Laat je ogen zien
Geplaatst op: 13 mei 2019
Deze week stond bij mij in het teken van zien. Afgelopen woensdag heb ik een kleine oogoperatie ondergaan en met een afgeplakte kijker is het lastig turen. De moeite werd beloond. Na een paar dagen zag de wereld er veel leuker uit.  Mijn ogen zien veel en een gedetailleerde blik kan ik in mijn makelaarsvak goed gebruiken. Hoeveel je ziet hangt af van zicht en opmerkzaamheid. In het tweede kun je jezelf trainen. 
Lees meer...
Alles uit de kast
Geplaatst op: 6 mei 2019
“Alles uit de kast” betekent voor mij, dat je erg je best doet om mensen gastvrij te ontvangen en de tafel te dekken met je mooiste servies. Dat je gaat eten van borden, die één keer per jaar worden gebruikt en dat je drinkt uit glazen, die je met de hand moet afwassen. Geen moeite hoor. Het is best leuk en het verhoogt de sfeer, wanneer iedereen zijn best doet voor een bijzonder samenzijn. Wij aten zondagmiddag voor een feestelijke lunch van het servies van oma en dronken uit even oude kristallen glaasjes. 
Lees meer...
Alles gaat anders dan je dacht
Geplaatst op: 29 april 2019
Zo af en toe is improviseren een must. Je slaapt lekker uit en dan doe je je luie ogen open en leest met kraaloogjes de gemiste appjes.  Ohlala, “Mogen we straks langskomen?” “Ja, graag, heb je al zo lang niet gezien!” Je rent uit je bed en gaat een taart bakken voor bij de koffie. Wanneer die in de oven staat, kun je snel onder de douche. Bij de koffie heel gezellig bezoek, wat een fijn bijpraten, wat goed dat dit zomaar is gebeurd.
Lees meer...
Curling Makelaar
Geplaatst op: 22 april 2019
Nog niet zo lang geleden, was er een aflevering van de Luizenmoeder” en daarin werd gesproken over “curling ouders”. Over ouders, die voor hun kinderen altijd de weg vrij maken, gladstrijken, versnellen.
Lees meer...
Paasei
Geplaatst op: 15 april 2019
Mensen, die mij een beetje kennen, weten dat ik een grote snoepkont ben. Voor vrijwel elk gezellig etentje bij ons thuis bakt Juul een taart. En bij de koffie is er chocola. Nu heb ik wel een eigen smaak. Ik ben een echte lekkerbek.  Neem nu de paaseitjes. Allereerst is het al een gedoe om die glimmende papiertjes eraf te halen. De kleur zegt vaak iets over de inhoud. Dus sommige kleuren sla ik over. Mij maak je het meest blij met eitjes van de chocolatier. Ik eet liever één superlekker geval dan tien waarvan de geurstoffen te lang in de neus blijven hangen.
Lees meer...
25 jaar
Geplaatst op: 8 april 2019
Deze week werd ik op LinkedIn door velen gefeliciteerd met een jubileum. Hiervoor mijn hartelijke dank! Ik had er niet zo bij stil gestaan, maar echt, het is waar. Op 30 september 1993 begon ik enthousiast aan de deeltijd opleiding Makelaardij bij Instituut de Boer in Arnhem. Thuis vier kinderen in groep drie, vier, vijf en zes. Een man met een eigen makelaardij, dus ik had wel tijd over. Overdag zat het volkje op school, dat waren de beste uurtjes om te studeren. ‘s Avonds na het eten gauw een koffietje en dan naar Arnhem. Leve Nespresso. Voor een paar avonden en een zaterdagmorgen heb ik dat een paar jaar goed volgehouden. Mijn afwezigheid heeft ook vast gezorgd voor een betere vader-kind-band. 
Lees meer...
Het moment
Geplaatst op: 1 april 2019
Dit weekend ging de zomertijd weer in. Een tijd welke velen omarmen dankzij de verlengde dagen. Een tijd waarvan anderen zeggen dat het ons bioritme aantast. Ik snap het allebei. Het is voor mij elke keer weer even wennen. De eerste week ben ik uit balans en vind ik het ‘s morgens veel te vroeg. Aan de andere kant komt het “einde middag”-gevoel in het gedrang, het lijkt wel weggevallen. Van de ontstane lange en zwoele avonden krijgt dit avondmens nooit genoeg. 
Lees meer...
Identiteit
Geplaatst op: 25 maart 2019
Een paar maanden geleden luisterde ik naar professor Nico Nelissen tijdens een bijeenkomst van de Bouwkamer. Hij vertelde ons over identiteit. Een ding was mij al duidelijk en werd door hem bevestigd. “Je bent wat mensen van jou vinden”. We dachten allemaal vreselijk aan onszelf. Vervolgens ging hij een stapje verder. Tenslotte zaten we daar helemaal niet voor onszelf, maar vanuit verbondenheid met bouw en stad. Onze stad. Hij sprak over Urbane Identiteit. Mooie woorden toch?
Lees meer...
Ladder
Geplaatst op: 18 maart 2019
Afgelopen week was ik op een Rotary-clubbijeenkomst in het mooie Berchmanianum in Nijmegen. Een van de leden vertelde ons daar, dat hij door het oog van de naald was gekropen. Een week ervoor stond hij op een hoge ladder van wel drie meter. Zo ongeveer bovenaan en met zijn lange lengte erbij werd dat echt torenhoog.
Lees meer...
Bloemen
Geplaatst op: 11 maart 2019
Ons huis staat vol met prachtige boeketten. Je zou bijna denken dat het huis in de verkoop gaat en dat er voor de fotoshoot wat fleurigs is toegevoegd. We gaan niet verhuizen hoor, we wonen hier pas net! De bloemen zijn voor mijn man. Hij had dit weekend namelijk iets te vieren.
Lees meer...
Geluk gewenst
Geplaatst op: 4 maart 2019
Afgelopen week heb ik weer mooie momenten beleefd. In een appartement, welke mondeling was verkocht, hebben verkopers en kopers samen de koopakte ondertekend. Ze hadden naar mijn uitleg over alle artikelen geluisterd en goed begrepen waar dit belangrijke document over ging. De ontspannen, huiselijke sfeer, het kopje koffie in gastvrijheid geschonken en de hartelijke onderlinge aandacht brachten mij voldoening. Dat is nu precies waar ik voor werk. 
Lees meer...
Benen wijd
Geplaatst op: 18 februari 2019
Wat een makelaar al niet meemaakt, zo overdag en soms elke dag. De bovenstaande titel verdient een spannende inleiding. Vaak leid ik mensen rond in een te verkopen huis met een kelder. Een kelder die belangrijk is voor de kijkers. Op zulke kelders komen mannen af, lange mannen.

Deze veelal jonge, lange enden, die altijd teveel en te goed te eten hebben gehad en te weinig klappen, die stoten nooit hun hoofd. Dat zijn ze namelijk niet gewend. Hoe lossen deze uit de kluiten gewassen personen dit probleem dan op?
Lees meer...
Makelen en lezen
Geplaatst op: 11 februari 2019
Wanneer je veel leest, verbreedt zich jouw horizon.

Waarom is dat eigenlijk zo?

Nou ik snap het best. Omdat je je gaat verdiepen in een ander, in andermans gevoel, in andermans wereld, word je wijzer. Je maakt denkbeeldig weer eens wat anders mee. Je loopt zomaar mee door een mooie stad, je zit en beleeft een heerlijke maaltijd of een spannende sexscene. Bovendien word je in een boek vaak meegenomen in de denkwereld van een persoon.
Lees meer...
Julia
Geplaatst op: 4 februari 2019
Afgelopen week kwam mijn naam en ook de naam van mijn oudste zoon uitgebreid in het nieuws. Vijfendertig jaar geleden waren wij met onze Lucas best wel hip dus. En bijna 60 jaar geleden waren mijn ouders ook erg hip. Dat was niet zo moeilijk, want ik was nummer tien in de rij en het negende meisje, dus alle oma’s, opa’s, tantes en ooms waren al vernoemd. Ik kreeg mooie namen. Julia en nog een paar erachteraan. Mijn roepnaam werd Juliëtte, mijn moeder noemde mij Puul of Pularia en mijn oudste zus zegt nog steeds Jetje. Nu kan dat “je” er wel af. Bovendien ben ik geen Frans poppetje, dus in mijn hoedanigheid heet ik tegenwoordig Juul.
Lees meer...
De Vlag Uit
Geplaatst op: 21 januari 2019
Wanneer je eigenaar wordt van een nieuw Thuis, is het wel heel erg leuk om te merken, dat de verkoper jou dit mooie huis echt gunt. Op deze dag wordt de nieuwe toekomst voor de verkoper waarheid en start ook een heerlijk nieuw begin voor de koper.

Zo maakte ik deze week mee dat, op het moment van inspectie, zo vlak voor de juridische overdracht, de vlag uithing om de kopers een Welkom Thuis toe te wapperen. Nou hing de vlag wel binnen, dus van wapperen kwam niet zoveel terecht.
Lees meer...
Proeflapje
Geplaatst op: 14 januari 2019
In het midden van de januarimaand zijn de meeste borrels ten faveure van het nieuwe jaar wel voorbij. De kerstlichtjes zijn opgeruimd en iedereen is in zijn of haar holletje gekropen.

Nou, ik was er even uit gekropen, om een beetje zonnestralen met bijbehorende energie op de pikken. Natuurlijk heb je dan ineens tijd over en wat moet je nu met al die tijd?
Lees meer...
Licht-tip
Geplaatst op: 7 januari 2019
De eerste week van 2019 zit er al weer op.
Ik had een mooie start van het nieuwe jaar. Woensdagmorgen 2 januari reed ik tegen negenen voor een afspraak van Nijmegen naar Malden richting de opkomende zon. Wat een prachtige openbaring van licht. Een stralenkrans brak door de donkerte. De foto is door de voorruit van de auto heen genomen. Vastgelegd licht, zonder brokken.
Lees meer...
Nieuwjaarswens
Geplaatst op: 31 december 2018
Een paar weken geleden werd door ons een klein stukje getoond van de wenskaart, die wij elk jaar sturen aan onze lieve cliënten, vrienden en kennissen.

Onze zoon Simon maakt jaarlijks een schilderij voor ons. Geheel volgens zijn eigen idee. Hij geeft ons inspiratie en die geven wij graag door. Vandaag aan iedereen die dit bericht leest. Want nu zie je de kaart in z’n volle glorie. Het schilderij, uitgevoerd op postkaartformaat met een gelamineerde, glansgevende laag. Een bijzonder kleurrijk, waterig beeld.
Lees meer...
Kerstkoken
Geplaatst op: 24 december 2018
De komende dagen staan in het teken van gezelligheid. En de liefde van mijn naasten gaat toch ook een beetje door de maag.

Dus Ben en ik hebben weer goed nagedacht over wat er, naast de kaarsjes, op tafel gaat komen. We gaan samen lekker de keuken in.
Lees meer...
Jozef
Geplaatst op: 17 december 2018
Afgelopen dagen stonden in het teken van versieren. Krans aan de deur, kerstboom volgehangen met licht en zilver. Hier en daar een extra kaarsje en de kerststal uitgepakt. Wat was dat vroeger anders. Een dennetak achter het schilderij en klaar was Kees.
Lees meer...
Kaartinvoorbereiding
Geplaatst op: 10 december 2018
Afgelopen week zijn we naar Amsterdam gereden en hebben we bij onze zoon Simon weer een prachtig ontwerp opgehaald voor de Kerstkaart van 2018! Inmiddels ligt het ontwerp van de kaart bij de drukker en heb ik met enige inspanning de adressenlijst van ons kantoor weer doorgenomen. Het gaat niet van een leien dakje! Mooie makelaars-uitdrukking trouwens.
Lees meer...
veilig
Geplaatst op: 3 december 2018
In de dagen dat het vroeg donker is, geeft je huis geborgenheid. Je voelt je er veilig. Lichtjes aan, kachel aan, gordijnen dicht en lekker met een kop thee voor de buis. Tenminste, als je daar tijd voor hebt.
Lees meer...
VVE belang
Geplaatst op: 26 november 2018
Als appartementseigenaar en als makelaar ben ik meer dan gewoon geïnteresseerd in aangelegenheden van VVE’s.

Afgelopen week was er een bijeenkomst in Papendal. Met een van onze bestuursleden heb ik een super dag gehad. De opkomst was groot, veel grijze en wijze mensen. Uitstekend verzorgd, veel geleerd.
Lees meer...
AVG
Geplaatst op: 19 november 2018
Afgelopen week hebben we overleg gehad op kantoor met Comply Now, het bedrijf dat ons ondersteunt met de implementatie van de privacywetgeving.
We schijnen erg voor te liggen op vele collegae. Schema’s, thema’s, programma’s. Over elke denkbeeldige situatie hebben we nagedacht en oplossingsgerichte tools aangedragen. 
Lees meer...
Auto
Geplaatst op: 12 november 2018
De maand november schijnt voor de Nederlandse wegen een zware last te zijn. Overbezetting en stress op het asfalt. We horen het elke ochtend op het nieuws, elke namiddag ook. Ik heb het geweten.
Lees meer...
Handtekening
Geplaatst op: 5 november 2018
Afgelopen week was het druk op kantoor met het tekenen van koopaktes. Wanneer een huis is verkocht, moeten kopers en verkopers immers hun deal vastleggen in een schriftelijk document. De koopakte. Zonder handtekening is deze niks waard. De verkoop is pas echt bezegeld, wanneer een handtekening van alle partijen onder deze akte is gezet.
Lees meer...
Back in Town
Geplaatst op: 29 oktober 2018
Onno, mijn steun en toeverlaat, had de hele zomer doorwerkt en is lekker drie weken aan een stuk op vakantie geweest. Welverdiend, maar wat heb ik hem gemist. Wat heb ik de benen onder m’n gat uitgelopen.
Lees meer...
People business
Geplaatst op: 22 oktober 2018
Elke dag weer ontmoet ik bijzondere mensen. Een te verkopen huis krijgt veel belangstelling. Allereerst van de verkoper. Dat kan een familie zijn, die geschiedenis heeft geschreven in het huis. Het kan een stel zijn dat samen naar iets nieuws uit wil kijken.
Lees meer...
De maat nemen
Geplaatst op: 15 oktober 2018
Afgelopen week liep ik rond in heel wat huizen. Ook een appartement kreeg veel aandacht. We hebben het net op de markt gezet en vele belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Dit appartement is zeer geschikt voor mensen die gelijkvloers willen gaan wonen. En meestal komen deze mensen uit een groter huis van veel verdiepingen en hebben ze schrikbarend veel spullen. Hoe moet dat nu? Waar moet de kast van oma? Waar laten we de boeken? 
Lees meer...
Koffie
Geplaatst op: 8 oktober 2018
Vaak kom ik bij de mensen thuis. Om verschillende redenen nodigen ze mij uit om te komen praten. Ze willen graag inzicht in de waarde van hun woning, dat is zeker en daarom wil ik ter plekke komen kijken. Soms is het voor een oriënterend verkoopgesprek of voor een taxatie bij aankoop, nieuwe financiering of einde relatie. We komen bij de mensen langs op een belangrijk keerpunt in hun leven. En daar hoort koffie bij!
Lees meer...
Broodje dashboard
Geplaatst op: 1 oktober 2018
Broodje dashboard

Wanneer eet jij jouw lunch? In de gezamenlijke kantine, met zakenrelaties in een restaurant, thuis?
Lees meer...
Bouwjaar
Geplaatst op: 24 september 2018
Onlangs zetten wij met verve een huis op de markt in Nijmegen Oost. En zoals altijd deelden wij dit heuglijke feit op Facebook. Direct volgden er vele leuke reacties, onder andere van oud-buurtgenoten. Het bouwjaar kwam ter sprake en wat bleek: in onze vermelding zat een foutje.
Lees meer...
Vliegles
Geplaatst op: 17 september 2018
Wanneer een huis op de markt komt, maken we een uitgebreide fotoreportage. Heel af en toe biedt een filmpje toegevoegde waarde. En hoe doe je dat dan. Soms levert onze verkoper zelf beeldmateriaal aan, soms laten we een filmpje maken.
Lees meer...
Kousenvoeten
Geplaatst op: 10 september 2018
In het voorjaar bloeien de bomen en die laten na verloop van tijd hun uitgebloeide pracht vallen. Op de stoep ontstaat een plakkerig en kleurig tapijt van afvallige producten. Afgelopen week is een huis overgedragen aan de kopers en ik moest denken aan de bezichtiging met hen in het voorjaar.
Lees meer...
Team
Geplaatst op: 3 september 2018
Afgelopen zaterdag is onze Simon getrouwd met zijn lieve Karianne. De dag was meer dan bijzonder. Allemaal vrienden en familie die samen getuigen mochten zijn van hun in liefde uitgesproken woorden. We blijven hen volgen en bijstaan op hun levenspad. Het bruidspaar is een hecht team.
Lees meer...
Frisse zinnen
Geplaatst op: 27 augustus 2018
De weersverandering heeft mij dit weekend ruimte gegeven om eens lekker te luieren en als een mol in mijn holletje thuis te blijven. Zaterdag toch even door Ben meegesleept naar het mooie Zutphen. Wat is het toch een beeldig stadje. Op zondag was ik niet te porren voor enige activiteit buitenshuis
Lees meer...
Fietsers
Geplaatst op: 20 augustus 2018
De scholen gaan weer beginnen. Alle papa's en mama's zijn weer terug van vakantie en rijden weer rond op nabije wegen. Ze zullen wel ergens op tijd moeten komen. Alle kindjes stappen weer op de fiets naar school en de studenten gaan Nijmegen weer gretig omhelzen. De stad gaat weer bruisen en komt na de lange zomerse pauze weer op stoom.
Lees meer...
Aan de slag
Geplaatst op: 13 augustus 2018
Een prachtige, mooie tijd aan zee geweest, wat biedt het Zeeuwse land toch veel heerlijkheden. Vis, bossen, duinen en het getijde hebben me verkwikt. Meer zonuren gehad dan goed is voor een mens. In de late middaguurtjes afkoelen bij de zee. Beter kon het niet.
Lees meer...
Ontzorgen
Geplaatst op: 6 augustus 2018
Zondagavond, na een paar daagjes bij ons aan zee, hebben we onze zoon en schoondochter uitgezwaaid. Wij blijven nog lekker een weekje genieten van het zilte Zeeuwse natuurschoon. Na een kleine, onverwachte ingreep kwam onze lieve schoondochter Lotte bij ons herstellen.
Lees meer...
Een jaar verder
Geplaatst op: 30 juli 2018
Eind juli vorig jaar kregen wij de sleutel van ons nieuwe huis. Wat spannend. Wat waren we blij. Een mooi appartement, op een mooie plek met een heerlijk balkon.
We gingen, na bijna dertig jaar, ons grote huis met tuin inruilen voor wat minder vierkante meters woonoppervlak en zeker wat minder slaapkamers.
Lees meer...
Nijmegen loopt leeg
Geplaatst op: 23 juli 2018
Na alle feesten rondom het meest prachtige loopfestijn van de wereld, de Vierdaagse, wordt het stil in de stad.
Allereerst wil ik de super gemotiveerde lopers feliciteren met hun behaalde prestatie. Of het nu voor het eerst is of voor de vijftigste keer, ik zou het niet kunnen. Ten tweede sta ik ook even stil bij alle voorbereidingen.
Lees meer...
Blij of toch niet?
Geplaatst op: 16 juli 2018
Van de week was het weer raak. Een storingsbod verstoorde de wilsovereenstemming van koper en verkoper van een prettig huis in Nijmegen. Een van onze cliënten is op zoek naar een huis en in deze markt kost dat wel wat. Aan energie, aan verwerken van teleurstellingen en vooral aan euro's.
Lees meer...
Bouwmaterialen
Geplaatst op: 9 juli 2018
Enige maanden geleden kwam ik in een huis, waar de eigenaars met alle respect voor materialen en portemonnee een extra badkamer hadden gebouwd op de tweede verdieping. De mensen waren aan het nadenken over een nieuwe stap in hun leven. Een nieuwe levensfase, kinderen uit huis, met de diepe wens meer in het groen te gaan wonen, bracht mij bij hen. De vraag “wat is mijn huis waard” was de eerste en de vraag “wat is er dan te koop” de tweede.
Lees meer...
Laptop
Geplaatst op: 2 juli 2018
Vandaag heb ik mijn nieuwe laptop ingewijd. Wel weer even wennen, na jaren I-pad-gebruik. Wat ga ik nu doen met het prachtige apparaat?
Lees meer...
Waar ga je naartoe?
Geplaatst op: 25 juni 2018
De laatste tijd kom ik nogal eens bij mensen over de vloer, die plannen hebben om te verhuizen. Ze willen een maatje kleiner en het geld uit de stenen halen. Ze willen een maatje groter, want ze groeien letterlijk de tent uit. Ze willen verhuizen, gewoon omdat ze eens wat anders willen.
Lees meer...
Kasteel
Geplaatst op: 18 juni 2018
Het plaatje verraadt waar het over gaat. Als makelaar kom ik altijd leuke spraakmakers tegen in de inrichting van alle huizen die ik professioneel bezoek. De eigenaars hebben allemaal hun bijzondere en persoonlijke grapjes tentoongesteld in hun privédomein. 
Lees meer...
Uitdaging
Geplaatst op: 11 juni 2018
Donderdagmorgen hadden we met het voltallig personeel een uitdagende bijeenkomst. Ons huis stond op z’n kop en de woonkamer was omgetoverd tot een fotostudio.
Lees meer...
Tips
Geplaatst op: 4 juni 2018
Een ruime week geleden zat ik, tijdens een “themadag wonen”, met collega’s te filosoferen over de verkoopbaarheid van een huis.

Welke huizen verkopen het best?
Lees meer...
AVG
Geplaatst op: 28 mei 2018
We zijn met z’n allen niet aan 25 mei voorbij gegaan.
Het stond in de krant, het was belangrijk nieuws. 25 mei gaat de geschiedenisboeken in als het begin van een nieuw tijdperk.
Lees meer...
De Groeten!
Geplaatst op: 21 mei 2018
Zo af en toe kom ik in een paar dagen veel mensen tegen. De een ken ik door mijn werk als makelaar. De ander ken ik niet, maar die kent mij wel. Want “ze hebben het wel eens over mij gehad”. Gelukkig met een goed verhaal. Ik ga over de tong, jawel. Dat gebeurt nogal eens, wanneer je een vak uitoefent dat in de eerste levensbehoefte voorziet. Wonen is heel belangrijk. 
Lees meer...
Skippybal
Geplaatst op: 14 mei 2018
Als kind had mijn jongere zusje een skippybal en ik vond er echt niks aan. De bal was voor mij te klein of ik was te groot. Zeker was ik onhandig en van enige lenigheid verstoken
Lees meer...
Vlag
Geplaatst op: 7 mei 2018
Afgelopen weken werd er weer veel gevlagd. Koningsdag, 4 mei en 5 mei. Niet zomaar een reden om de vlag uit te hangen. Voor velen zijn dit dagen of momenten om serieus bij stil te staan. 
Lees meer...
Vermenigvuldigen
Geplaatst op: 30 april 2018
Op Facebook komt wel eens een puzzeltje voorbij. Een plaatje met symbolen. Bananen, peertjes en aardbeien bijvoorbeeld. Vruchtensymbolen die een getal vertegenwoordigen.
Lees meer...
Het hoort erbij
Geplaatst op: 25 april 2018
Had u ‘m aan zien komen?

Was de was op tijd binnengehaald? Waren de dakramen dicht en de kussens drooggelegd? Had u het dakje van uw oh zo mooie cabriolet wel gesloten?
Lees meer...
Virtual reality
Geplaatst op: 18 april 2018
Afgelopen vrijdag waren wij met het voltallig personeel een middag en avond op stap. “Samen doen” versterkt de teamgeest en Juul had bedacht dat het Nijmeegse veel te bieden heeft. Het programma was dus dicht bij huis.
Lees meer...