Mijn favorieten

Blog

Kaartinvoorbereiding
Geplaatst op: 10 december 2018
Afgelopen week zijn we naar Amsterdam gereden en hebben we bij onze zoon Simon weer een prachtig ontwerp opgehaald voor de Kerstkaart van 2018! Inmiddels ligt het ontwerp van de kaart bij de drukker en heb ik met enige inspanning de adressenlijst van ons kantoor weer doorgenomen. Het gaat niet van een leien dakje! Mooie makelaars-uitdrukking trouwens.
Lees meer...
veilig
Geplaatst op: 3 december 2018
In de dagen dat het vroeg donker is, geeft je huis geborgenheid. Je voelt je er veilig. Lichtjes aan, kachel aan, gordijnen dicht en lekker met een kop thee voor de buis. Tenminste, als je daar tijd voor hebt.
Lees meer...
VVE belang
Geplaatst op: 26 november 2018
Als appartementseigenaar en als makelaar ben ik meer dan gewoon geïnteresseerd in aangelegenheden van VVE’s.

Afgelopen week was er een bijeenkomst in Papendal. Met een van onze bestuursleden heb ik een super dag gehad. De opkomst was groot, veel grijze en wijze mensen. Uitstekend verzorgd, veel geleerd.
Lees meer...
AVG
Geplaatst op: 19 november 2018
Afgelopen week hebben we overleg gehad op kantoor met Comply Now, het bedrijf dat ons ondersteunt met de implementatie van de privacywetgeving.
We schijnen erg voor te liggen op vele collegae. Schema’s, thema’s, programma’s. Over elke denkbeeldige situatie hebben we nagedacht en oplossingsgerichte tools aangedragen. 
Lees meer...
Auto
Geplaatst op: 12 november 2018
De maand november schijnt voor de Nederlandse wegen een zware last te zijn. Overbezetting en stress op het asfalt. We horen het elke ochtend op het nieuws, elke namiddag ook. Ik heb het geweten.
Lees meer...
Handtekening
Geplaatst op: 5 november 2018
Afgelopen week was het druk op kantoor met het tekenen van koopaktes. Wanneer een huis is verkocht, moeten kopers en verkopers immers hun deal vastleggen in een schriftelijk document. De koopakte. Zonder handtekening is deze niks waard. De verkoop is pas echt bezegeld, wanneer een handtekening van alle partijen onder deze akte is gezet.
Lees meer...
Back in Town
Geplaatst op: 29 oktober 2018
Onno, mijn steun en toeverlaat, had de hele zomer doorwerkt en is lekker drie weken aan een stuk op vakantie geweest. Welverdiend, maar wat heb ik hem gemist. Wat heb ik de benen onder m’n gat uitgelopen.
Lees meer...
People business
Geplaatst op: 22 oktober 2018
Elke dag weer ontmoet ik bijzondere mensen. Een te verkopen huis krijgt veel belangstelling. Allereerst van de verkoper. Dat kan een familie zijn, die geschiedenis heeft geschreven in het huis. Het kan een stel zijn dat samen naar iets nieuws uit wil kijken.
Lees meer...
De maat nemen
Geplaatst op: 15 oktober 2018
Afgelopen week liep ik rond in heel wat huizen. Ook een appartement kreeg veel aandacht. We hebben het net op de markt gezet en vele belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Dit appartement is zeer geschikt voor mensen die gelijkvloers willen gaan wonen. En meestal komen deze mensen uit een groter huis van veel verdiepingen en hebben ze schrikbarend veel spullen. Hoe moet dat nu? Waar moet de kast van oma? Waar laten we de boeken? 
Lees meer...
Koffie
Geplaatst op: 8 oktober 2018
Vaak kom ik bij de mensen thuis. Om verschillende redenen nodigen ze mij uit om te komen praten. Ze willen graag inzicht in de waarde van hun woning, dat is zeker en daarom wil ik ter plekke komen kijken. Soms is het voor een oriënterend verkoopgesprek of voor een taxatie bij aankoop, nieuwe financiering of einde relatie. We komen bij de mensen langs op een belangrijk keerpunt in hun leven. En daar hoort koffie bij!
Lees meer...
Broodje dashboard
Geplaatst op: 1 oktober 2018
Broodje dashboard

Wanneer eet jij jouw lunch? In de gezamenlijke kantine, met zakenrelaties in een restaurant, thuis?
Lees meer...
Bouwjaar
Geplaatst op: 24 september 2018
Onlangs zetten wij met verve een huis op de markt in Nijmegen Oost. En zoals altijd deelden wij dit heuglijke feit op Facebook. Direct volgden er vele leuke reacties, onder andere van oud-buurtgenoten. Het bouwjaar kwam ter sprake en wat bleek: in onze vermelding zat een foutje.
Lees meer...
Vliegles
Geplaatst op: 17 september 2018
Wanneer een huis op de markt komt, maken we een uitgebreide fotoreportage. Heel af en toe biedt een filmpje toegevoegde waarde. En hoe doe je dat dan. Soms levert onze verkoper zelf beeldmateriaal aan, soms laten we een filmpje maken.
Lees meer...
Kousenvoeten
Geplaatst op: 10 september 2018
In het voorjaar bloeien de bomen en die laten na verloop van tijd hun uitgebloeide pracht vallen. Op de stoep ontstaat een plakkerig en kleurig tapijt van afvallige producten. Afgelopen week is een huis overgedragen aan de kopers en ik moest denken aan de bezichtiging met hen in het voorjaar.
Lees meer...
Team
Geplaatst op: 3 september 2018
Afgelopen zaterdag is onze Simon getrouwd met zijn lieve Karianne. De dag was meer dan bijzonder. Allemaal vrienden en familie die samen getuigen mochten zijn van hun in liefde uitgesproken woorden. We blijven hen volgen en bijstaan op hun levenspad. Het bruidspaar is een hecht team.
Lees meer...
Frisse zinnen
Geplaatst op: 27 augustus 2018
De weersverandering heeft mij dit weekend ruimte gegeven om eens lekker te luieren en als een mol in mijn holletje thuis te blijven. Zaterdag toch even door Ben meegesleept naar het mooie Zutphen. Wat is het toch een beeldig stadje. Op zondag was ik niet te porren voor enige activiteit buitenshuis
Lees meer...
Fietsers
Geplaatst op: 20 augustus 2018
De scholen gaan weer beginnen. Alle papa's en mama's zijn weer terug van vakantie en rijden weer rond op nabije wegen. Ze zullen wel ergens op tijd moeten komen. Alle kindjes stappen weer op de fiets naar school en de studenten gaan Nijmegen weer gretig omhelzen. De stad gaat weer bruisen en komt na de lange zomerse pauze weer op stoom.
Lees meer...
Aan de slag
Geplaatst op: 13 augustus 2018
Een prachtige, mooie tijd aan zee geweest, wat biedt het Zeeuwse land toch veel heerlijkheden. Vis, bossen, duinen en het getijde hebben me verkwikt. Meer zonuren gehad dan goed is voor een mens. In de late middaguurtjes afkoelen bij de zee. Beter kon het niet.
Lees meer...
Ontzorgen
Geplaatst op: 6 augustus 2018
Zondagavond, na een paar daagjes bij ons aan zee, hebben we onze zoon en schoondochter uitgezwaaid. Wij blijven nog lekker een weekje genieten van het zilte Zeeuwse natuurschoon. Na een kleine, onverwachte ingreep kwam onze lieve schoondochter Lotte bij ons herstellen.
Lees meer...
Een jaar verder
Geplaatst op: 30 juli 2018
Eind juli vorig jaar kregen wij de sleutel van ons nieuwe huis. Wat spannend. Wat waren we blij. Een mooi appartement, op een mooie plek met een heerlijk balkon.
We gingen, na bijna dertig jaar, ons grote huis met tuin inruilen voor wat minder vierkante meters woonoppervlak en zeker wat minder slaapkamers.
Lees meer...
Nijmegen loopt leeg
Geplaatst op: 23 juli 2018
Na alle feesten rondom het meest prachtige loopfestijn van de wereld, de Vierdaagse, wordt het stil in de stad.
Allereerst wil ik de super gemotiveerde lopers feliciteren met hun behaalde prestatie. Of het nu voor het eerst is of voor de vijftigste keer, ik zou het niet kunnen. Ten tweede sta ik ook even stil bij alle voorbereidingen.
Lees meer...
Blij of toch niet?
Geplaatst op: 16 juli 2018
Van de week was het weer raak. Een storingsbod verstoorde de wilsovereenstemming van koper en verkoper van een prettig huis in Nijmegen. Een van onze cliënten is op zoek naar een huis en in deze markt kost dat wel wat. Aan energie, aan verwerken van teleurstellingen en vooral aan euro's.
Lees meer...
Bouwmaterialen
Geplaatst op: 9 juli 2018
Enige maanden geleden kwam ik in een huis, waar de eigenaars met alle respect voor materialen en portemonnee een extra badkamer hadden gebouwd op de tweede verdieping. De mensen waren aan het nadenken over een nieuwe stap in hun leven. Een nieuwe levensfase, kinderen uit huis, met de diepe wens meer in het groen te gaan wonen, bracht mij bij hen. De vraag “wat is mijn huis waard” was de eerste en de vraag “wat is er dan te koop” de tweede.
Lees meer...
Laptop
Geplaatst op: 2 juli 2018
Vandaag heb ik mijn nieuwe laptop ingewijd. Wel weer even wennen, na jaren I-pad-gebruik. Wat ga ik nu doen met het prachtige apparaat?
Lees meer...
Waar ga je naartoe?
Geplaatst op: 25 juni 2018
De laatste tijd kom ik nogal eens bij mensen over de vloer, die plannen hebben om te verhuizen. Ze willen een maatje kleiner en het geld uit de stenen halen. Ze willen een maatje groter, want ze groeien letterlijk de tent uit. Ze willen verhuizen, gewoon omdat ze eens wat anders willen.
Lees meer...
Kasteel
Geplaatst op: 18 juni 2018
Het plaatje verraadt waar het over gaat. Als makelaar kom ik altijd leuke spraakmakers tegen in de inrichting van alle huizen die ik professioneel bezoek. De eigenaars hebben allemaal hun bijzondere en persoonlijke grapjes tentoongesteld in hun privédomein. 
Lees meer...
Uitdaging
Geplaatst op: 11 juni 2018
Donderdagmorgen hadden we met het voltallig personeel een uitdagende bijeenkomst. Ons huis stond op z’n kop en de woonkamer was omgetoverd tot een fotostudio.
Lees meer...
Tips
Geplaatst op: 4 juni 2018
Een ruime week geleden zat ik, tijdens een “themadag wonen”, met collega’s te filosoferen over de verkoopbaarheid van een huis.

Welke huizen verkopen het best?
Lees meer...
AVG
Geplaatst op: 28 mei 2018
We zijn met z’n allen niet aan 25 mei voorbij gegaan.
Het stond in de krant, het was belangrijk nieuws. 25 mei gaat de geschiedenisboeken in als het begin van een nieuw tijdperk.
Lees meer...
De Groeten!
Geplaatst op: 21 mei 2018
Zo af en toe kom ik in een paar dagen veel mensen tegen. De een ken ik door mijn werk als makelaar. De ander ken ik niet, maar die kent mij wel. Want “ze hebben het wel eens over mij gehad”. Gelukkig met een goed verhaal. Ik ga over de tong, jawel. Dat gebeurt nogal eens, wanneer je een vak uitoefent dat in de eerste levensbehoefte voorziet. Wonen is heel belangrijk. 
Lees meer...
Skippybal
Geplaatst op: 14 mei 2018
Als kind had mijn jongere zusje een skippybal en ik vond er echt niks aan. De bal was voor mij te klein of ik was te groot. Zeker was ik onhandig en van enige lenigheid verstoken
Lees meer...
Vlag
Geplaatst op: 7 mei 2018
Afgelopen weken werd er weer veel gevlagd. Koningsdag, 4 mei en 5 mei. Niet zomaar een reden om de vlag uit te hangen. Voor velen zijn dit dagen of momenten om serieus bij stil te staan. 
Lees meer...
Vermenigvuldigen
Geplaatst op: 30 april 2018
Op Facebook komt wel eens een puzzeltje voorbij. Een plaatje met symbolen. Bananen, peertjes en aardbeien bijvoorbeeld. Vruchtensymbolen die een getal vertegenwoordigen.
Lees meer...
Het hoort erbij
Geplaatst op: 25 april 2018
Had u ‘m aan zien komen?

Was de was op tijd binnengehaald? Waren de dakramen dicht en de kussens drooggelegd? Had u het dakje van uw oh zo mooie cabriolet wel gesloten?
Lees meer...
Virtual reality
Geplaatst op: 18 april 2018
Afgelopen vrijdag waren wij met het voltallig personeel een middag en avond op stap. “Samen doen” versterkt de teamgeest en Juul had bedacht dat het Nijmeegse veel te bieden heeft. Het programma was dus dicht bij huis.
Lees meer...
Geluiden
Geplaatst op: 9 april 2018
Wanneer ik een pand in de verkoop neem, vraag ik altijd naar de buren. Wanneer ik help bij de aankoop van een huis, vraag ik altijd naar de buren. Weet je waarom?
Lees meer...
Tuintje
Geplaatst op: 3 april 2018
We zijn een half jaar geleden verhuisd en in plaats van in een grondgebonden woning met tuin te wonen, is ons onderdak nu een eindje boven de grond. Dat betekent, geen gras meer maaien en geen narcissen en crocussen zien bloeien. Een ander voorjaar met gelukkig wel veel groen om ons heen.
Lees meer...
De beste
Geplaatst op: 27 maart 2018
De beste
 
Van de week hoorde ik op de radio een discussie over consumentenmisleiding.
Wanneer je vertelt dat jij het LEKKERSTE Paasbrood bakt, vind jij het persoonlijk misschien heel lekker en mag de consument misschien toch zijn eigen mening hebben. De consument kan best zelf, objectief beoordelen wat erg lekker is. De consument is hiermee helemaal niet te misleiden. Die neemt ‘n hap en wordt blij of niet.
Lees meer...
Kattenluik
Geplaatst op: 19 maart 2018
Afgelopen week was het erg koud. Ik was weer eens blij dat we verwarming hebben, een dak boven ons hoofd en dat we niet op straat leven. Er kwam een gekke associatie naar boven.
Lees meer...
Voeten
Geplaatst op: 12 maart 2018
Afgelopen weekend ben ik lekker weg geweest. We waren naar het zuiden, hebben een beetje gewinkeld en de TEFAF bezocht. Mocht je van kunst houden, dan is dit een echte aanrader. Een heel groot museum voor een paar dagen in Maastricht.
Lees meer...
Klussen
Geplaatst op: 5 maart 2018
Vaak kom ik bij mensen thuis om te praten over de verkoop van hun woning. De mensen vragen altijd advies over hoe ze hun thuis moeten presenteren.
Lees meer...
Promotie
Geplaatst op: 26 februari 2018
In het vak van makelaar ken je vele gradaties en vele wegen die naar de erkende status leiden.
Opleidingen aan hogescholen zijn meestal niet afdoende volgens onze beroepsorganisatie, de NVM. Dus toen mijn medewerker Onno van de hogeschool bij ons kwam werken vond hij en vonden wij dat hij nog even verder moest studeren.
Lees meer...
Spruitjes
Geplaatst op: 19 februari 2018
Zo af en toe zie we een huis, waar lieve ouders hun hele leven hebben gewoond en vergeten hebben met de tijd mee te gaan. In zo’n huis staat de tijd letterlijk stil. Zelfs de klok staat stil. In zo’n huis ruikt het ook naar oma. Een ongeventileerde zweem van oude vloerbedekking, oud hout en spruitjes. Zo’n huis, liefdevol bewoond, met veel potentie maar met vraag om twee rechterhanden, noemen wij een spruitjeshuis
Lees meer...
Schmink
Geplaatst op: 12 februari 2018
Afgelopen weekend zat ik begin van de nacht in de trein van den Bosch naar Nijmegen. Tijdens Carnaval kom je zo wel heel gezellige, mooi uitgedoste mensen tegen. Een klein uurtje feest! Sommigen feestvierders waren mooi geschminkt. 
Lees meer...
Straatgevoel
Geplaatst op: 5 februari 2018
Dit weekend was ik met mijn man, Ben, in Laren, in het Singermuseum. We hebben prachtige schilderkunst bewonderd, verzameld door kunstliefhebbers, de heer en mevrouw Fentener van Vlissingen. Deze mensen kochten alleen schilderijen wanneer hun hart er door werd geraakt. Dat zie je, dat voel je.
Lees meer...
Verrassingspakket
Geplaatst op: 29 januari 2018
Er lopen in ons vak mensen rond, die slechts een sleutel bij zich hebben om de voordeur van een te bezichtigen pand open te maken. Vervolgens weten ze niet zoveel te vertellen van het huis, bellen ondertussen met ik-weet-niet-wie, appen wat en staan de kijker niet echt terzijde.
Ik hoop dat dit gedrag uitzonderlijk blijft, want het is werkelijk ongepast
Lees meer...
Boterham met pindakaas
Geplaatst op: 22 januari 2018
Van de week een cliënte gesproken, die al een tijd op zoek is naar een leuk benedenhuis met een tuin. Het huis hoeft niet groot, niet af, maar vooral gezellig te zijn. Ze heeft handige mensen om zich heen, die haar graag helpen met opknappen.
Een huis kopen lijkt in deze markt op het winnen van een loterij.
Lees meer...
Vraagbaak
Geplaatst op: 15 januari 2018
Op elk feestje en borreltje komen de mensen op mij af met vragen over de huizenmarkt. Zo in het begin van het jaar lijk ik wel het orakel van Delphi. Dat denkt men misschien.....
Lees meer...
Buren
Geplaatst op: 8 januari 2018
Ik las net op Facebook dat mensen gelukkiger zijn wanneer ze in een fijne buurt wonen. Wanneer ze zich thuis voelen, opgenomen in de groep. Soort zoekt soort misschien. 
Toch kun je ook leren van andersdenkenden.
Lees meer...
Nieuwjaar
Geplaatst op: 1 januari 2018
Vandaag is het 2018!
De tijd vliegt en namens mijn makelaarsteam wil ik jullie allemaal een prachtig jaar toewensen.
Hoe wordt dit jaar prachtig voor jou? Heb je plannen? Voornemens gemaakt?
Lees meer...
Ingewijd
Geplaatst op: 25 december 2017
Een extra weekend voor Kerst betekent vier dagen feest. 
Wij hebben onze kinderen alvast gezien, Kerstdiner op zaterdag. En er bleef wat slapen. Zes logees, in een huis met drie slaapkamers, ach ....voor één nachtje! 
Lees meer...
Herkenbaar
Geplaatst op: 18 december 2017
Van de week was ik voor een kleine ingreep in het ziekenhuis. Deze zou worden uitgevoerd onder algehele narcose. De geoliede machine, waarin ik terecht kwam, bestond uit veel mensen. Heel veel mensen. Ieder met een gezicht. Velen van hen stelden zich voor. Ze hebben allen veel voor mij betekend. Ken ik ze nog?
Lees meer...
Bonbons
Geplaatst op: 11 december 2017
Afgelopen week had ik op kantoor een vroege afspraak met een jongeman, die ik heb geholpen met de aankoop van een mooi appartement. Nou ja, vroeg, 9.00u stond er op de agenda. Om 9.15u was hij er nog niet. Ik heb hem gebeld, kreeg geen gehoor en heb toen de voicemail maar ingesproken.
Lees meer...
Sinterklaas
Geplaatst op: 4 december 2017
Wanneer je gaat verhuizen krijg je van de makelaar, en dus ook van mij, nog wel ‘ns een verhuisplanner. Volop praktische tips. Maar één tip staat er niet bij papa’s en mama’s ! Een tip die je echt niet mag vergeten. Hebben jullie Sinterklaas wel een verhuisbericht gestuurd? 
Lees meer...
Een goed gevoel
Geplaatst op: 27 november 2017
Wanneer je een huis binnenkomt of een gebouw, kan iets je bekruipen.
De rillingen, de lucht, de ruimte, het licht. Soms is er iets ondefinieerbaars wat je raakt. Diep van binnen. Dat kun je hebben wanneer je de Witte Moskee binnenwandelt in Istanbul, of de Synagoge in Kaapstad bij het Joods Museum.
Lees meer...
Mijn vak
Geplaatst op: 20 november 2017
Van de week had ik een jongeman op bezoek, die eens met mij wilde praten over mijn vak. Zoals veel mensen met de respectabele leeftijd van 30 was hij aan het nadenken over de rest van zijn werkzame leven.
Lees meer...
Kop en kont
Geplaatst op: 13 november 2017
Zo af en toe kunnen mensen zo duidelijk zeggen wat ze willen. Waar ze willen wonen, waar ze een thuis zoeken. Een paar weken geleden trof ik zo’n stel. Een jong gezin, wonend in het kloppend hart van de stad. Veel vierkante meters huis, weinig vierkante meters balkon en helemaal geen vierkante meters tuin. Ze zochten een huis “met de kop in het groen, met de kont in de stad”.
Lees meer...
Laat ze maar schuiven
Geplaatst op: 6 november 2017
Van de week was ik bij een bouwtechnische keuring, BTK in ons jargon. De aannemer kwam tegelijk mee kijken. De heren, de koper, de aannemer en de bouwkundige liepen van boven naar beneden en hier en daar kon ik behulpzaam zijn met wat informatie. Eenmaal in de woonkamer bespraken koper en aannemer alle duurzame plannen, isolatie, centrale verwarming en rendement.
Lees meer...
Bekijk 't maar
Geplaatst op: 30 oktober 2017
Zo af en toe hoor ik kijkers in het algemeen een beetje klagen over de makelaar die de deur openmaakt van een te verkopen huis. Soms komt zo’n makelaar aan met de sleutel, een smartphone en een tablet. Dan gaan ze aan de eettafel zitten en zeggen, “loop maar lekker rond”.
Lees meer...
Afstand
Geplaatst op: 23 oktober 2017
Vandaag voor het eerst vanaf mijn nieuwe huis naar mijn werk. Ik moest eerder m’n bed uit, want alles is verder weg. Alhoewel, hemelsbreed een paar honderd meter. Maar logistiek is ‘t weer even wennen.
Lees meer...
Lekker bezig
Geplaatst op: 10 oktober 2017
Vandaag al lekker bezig geweest met het inrichten van ons nieuwe huis. We zijn een soort geluksvogels, want we hebben een prachtig appartement gekocht. Komende week gaan we echt overhuizen en vandaag hebben we de eerste dozen al uitgepakt. Vermoeiend maar ook leuk.
Lees meer...
Koopakte voorlopig?
Geplaatst op: 10 oktober 2017
andaag was ik bij de notaris voor een cliënte die ik heb geholpen met de koop van een huis. In de voorbereiding naar het moment van overdracht stuurde de notaris ons een concept van de akte van levering. Een en ander moest worden herzien. Dat kan gebeuren. Tot mijn spijt ging de kandidaat notaris er niet zo soepel mee om.
Lees meer...
Schoolbankjes
Geplaatst op: 18 september 2017
Afgelopen vrijdag heb ik weer een dagje bijscholing gehad. Om diverse redenen heb ik nooit zin. Tijdgebrek is er een van. Eigenlijk vind ik het dan zonde van mijn tijd, want ik denk alles wel te weten. 
Lees meer...
Eten met de buren
Geplaatst op: 11 september 2017
Gisteren een heel gezellige zondag met de buren gehad. Met negenentwintig man dronken we een borrel op één adres, vervolgens hebben we ons verspreid over vier huizen voor een voorgerecht en daarna troffen we elkaar in een nieuwe mix op een volgend adres voor het hoofdgerecht. En wie kwam ik tegen onderweg op straat, wandelend van het ene gasthuis naar het andere. 
Lees meer...
Keukenprins
Geplaatst op: 4 september 2017
Wanneer je een huis koopt of huurt, is een beetje fatsoenlijk ingerichte keuken best wel fijn. Neem nou de kunst van een puree maken. Of je de aardappels nu schilt of ze in de vorm van een pakje puree verwerkt, er moet wel ruimte zijn voor de koelkast, de garde, de pureestamper en de pan.
Lees meer...
Twee k's
Geplaatst op: 28 augustus 2017
Een tekst maken voor een te verkopen huis is elke keer weer een uitdaging. Als de zinnen lekker lopen is de kans groot dat de tekst wordt gelezen en dat de kijker dus beter is voorbereid op de bezichtiging. Want alleen plaatjes vullen geen gaatjes. Details zijn niet zichtbaar op de foto’s, zelf de sfeer niet. Dus een verhaal met “een hart voor het huis” is in mijn ogen een must.
Lees meer...
Bakstenen
Geplaatst op: 21 augustus 2017
Gistermiddag hebben we met onze oudste zoon en zijn vrouw gesproken over een reis naar Zuid Afrika. Begin van dit jaar hebben zij daar mijn broer en zijn vrouw bezocht, die al jaren van de Zuid-Afrikaanse zomer genieten. Er kwamen heel wat plaatjes voorbij, van de kust, van steden, van vele gebouwen. Tja, daar klopt mijn makelaarshart bij. Houten huisjes, kleurrijke plaatjes, blauwe luchten.
Bij ons in Nederland is het altijd lastiger kleurrijk te werken met de buitenzijde van een huis. Toch ben ik wel heel trots op onze bouwstijlen.
Lees meer...
De makelaar op vakantie - slot
Geplaatst op: 14 augustus 2017
Het is voorbij, het geluier en geniks. Alhoewel, ik denk dat de meeste makelaars met een eigen bedrijf best wel wat uurtjes gewerkt hebben tussen de vakantie-bedrijvigheid door. Nu weer terug op de basis en volledig aanwezig, met hart en ziel.
Lees meer...
De makelaar op vakantie - deel 3
Geplaatst op: 6 augustus 2017
Vandaag een zeer zonnige dag aan de Zeeuwse kust. Beetje lezen, beetje niksen en met wat denkwerk uit een puzzle-boekje m'n zinnen verzetten en m'n hersens kraken. Met de brekende golven op de achtergrond de ware ontspanning. De puzzel die ik maakte bracht me weer terug bij het makelaarschap.
Lees meer...
De Makelaar op vakantie - deel 2
Geplaatst op: 31 juli 2017
Afgelopen week ben ik even terug geweest naar Nijmegen om te werken. Wanneer je, zoals wij, een langere periode de huishouding verplaatst naar de kust, is deze oplossing een must.
Soms is de zonnigste dag van de week de werkdag. Maar dat maakt niet uit. Voor deze dag is alles opgespaard wat op mij wilde en kon wachten. Een dag om door een ringetje te halen. 
Lees meer...
De Makelaar op vakantie - deel 1
Geplaatst op: 24 juli 2017
Inmiddels zijn we een weekje van huis en heb ik toch wel elke dag contact gehad met kantoor, klanten en collegae.

Er staat een prachtig team in Nijmegen om mijn werk over te nemen, maar internet, de digitale achterdeur, de mobiele telefoon en mijn onverminderde nieuwsgierigheid winnen het. Waarvan eigenlijk?
Lees meer...
4-daagse in Nijmegen
Geplaatst op: 17 juli 2017
e stad is halverwege de maand juli altijd van haar feestvierende inwoners en de wandelaars, die 4 dagen de benen onder hun gat vandaan lopen. Overal vinden ze slaapplaatsen. Niet in het minst bij gastvrije gezinnen die wel een bed, bad en wat meer dan brood over hebben voor de lopers. Vaak worden de lopers vertroeteld. Veel van mijn vriendinnen zorgen voor hun gasten alsof ze een tien sterren hotel runnen.
Lees meer...
Verslaafd aan Funda
Geplaatst op: 10 juli 2017
Onlangs verkochten wij een heerlijk huis aan een jong gezin. Moeder biechtte op dat ze opbleef om de nieuwe huizen te spotten op Funda. Ja, je zal er een missen. Het is wel waar dat sommige huizen wel erg snel van de toonbank verdwijnen en dat sommige huizen niet eens op de toonbank belanden. Zoete broodjes vliegen de winkel uit, zo ook het allermooiste huizenaanbod.
Lees meer...
Mensenkennis
Geplaatst op: 3 juli 2017
Het vak van makelaar gaat niet alleen over huizen, bouw, milieu en juridische aspecten. Het gaat eigenlijk altijd over mensen. Over hun lot. Over hun toekomstplannen. Daarvoor hoef je niet te studeren en ingewikkelde bijscholing te volgen. Daarvoor hoef je alleen je hart te volgen en eerlijk te zijn tegen je cliënten.
Lees meer...
Netter kan het niet
Geplaatst op: 26 juni 2017
Onlangs werd de overdracht van een prachtig huis, dat wij in de verkoop hadden, een feit. We zijn gestart in de woning, om samen met koper en verkoper een rondje te lopen. Dat noemen we de inspectie. We nemen dan de tijd voor wat uitleg, om de meterstanden op te nemen en om te kijken of het huis er netjes bij staat.
Lees meer...
Twee keer is beter
Geplaatst op: 19 juni 2017
Het is een zonnige zondag in juni. We rijden naar de kust en in de ochtend heb je dan de zon in de rug. Deze schijnt op een mooie, gelijkmatige rij bomen. De ronde, volle kruinen geven in gelid een ballenpatroon op het talud, waaraan de bomen geworteld staan. In associatie met mijn werk moet ik denken aan de fotografie van de huizen, die wij verkopen.
Lees meer...
Zonder spanning geen leven
Geplaatst op: 12 juni 2017
Dit is de zin die mij is bijgebleven afgelopen weken. Een van onze klanten, een verkoper van een van de huizen die wij in portefeuille hebben, zei het tegen mij. Hij had een huis gekocht en zijn huis nog niet verkocht. Hij wilde de kans op het mooie huis dat hij had gezien niet laten lopen. En ik zei nog zo: "Eerst verkopen". Dat zeg ik eigenlijk altijd, want je weet maar nooit. Ook al is de markt goed, het blijft een zakelijke gok. Mijn wijze raad heeft hij in de wind geslagen. Dan heb je spanning en weet je zeker dat je leeft.
Lees meer...
Wandelend werken
Geplaatst op: 7 juni 2017
Omdat Ben niet lekker is, loop ik meer met onze teckel Otto door de buurt dan normaal. Dat geeft altijd weer wat praat.Zo kom ik allerlei mensen tegen, mensen die belangstelling hebben in de verkoop van ons huis. En uiteraard willen ze ook graag weten waar we heen gaan.
Lees meer...
Een nieuw nest
Geplaatst op: 11 september 2017
Sinds ik werk in de makelaardij, kom ik zakelijk op bezoek bij verdrietige mensen. Onder andere bij mensen die, na een langdurige relatie, weer alleen zijn. Mensen die zich verantwoordelijk voelen voor hun kroost. Mensen die, ondanks de crisis waarin zij verkeren, met moed er het beste van proberen te maken. Omdat er dan moet worden verkocht of omdat er een taxatie nodig is, ben ik als makelaar getuige van hun verdriet.
Lees meer...
Wie doet de bezichtiging?
Geplaatst op: 22 mei 2017
Door Makelaarsland wordt er gezegd, dat je als verkoper van je huis best wel zelf de bezichtiging kunt doen. Dat is tenslotte ook het verdienmodel voor dit bedrijf en voor de verkoper. Toch heb ik hier mijn bedenkingen bij. In de afgelopen periode heb ik zelf een paar maal de rondleiding gedaan ik in mijn eigen, te koop staande, huis. Dat ging best goed denk ik, maar tegelijk had ik in mijn achterhoofd een klein stemmetje dat zei: "Juul, je bent te gedetailleerd aan het vertellen."
Lees meer...
Gereedschap
Geplaatst op: 17 mei 2017
Onlangs bezocht ik met aankoopcliënten een leuke woning in een van de omliggende gemeenten van Nijmegen. De eigenaar was een oudere man, die erg zuinig was op zijn spullen. In de schuur was een hele wand met gereedschap. Netjes geordend aan de wand hing het spul. Om door een ringetje te halen. Mijn cliënt is zo mogelijk nog netter, want hij stelde voor om rond elk stukje instrument een stift te trekken.
Lees meer...
Wanneer vertel je het aan de buren?
Geplaatst op: 8 mei 2017
Wat wil je vertellen aan de buren? Dat je in verwachting bent? Dat je last hebt van de blaadjes van hun boom. Dat je gaat verhuizen?Juist ja, dat laatste is aan de hand. Als makelaar kom ik niet met een opzichtige auto aanrijden, want dat kan de buren op gedachten brengen die nog effe geheim moeten blijven. Ook maak ik pas foto's aan de buitenzijde als de verkoper de tijd rijp vindt. Tenslotte moeten er geen praatjes de wereld in. Het is wel zo prettig om de buren eerst in te lichten en daarna een bord in de tuin te zetten met "THUIS te KOOP"!
Lees meer...
Aaibaarheid van de makelaar
Geplaatst op: 8 mei 2017
Vorige week was er, in een leuk herenhuis dat wij in de verkoop hebben, een heel gezin op bezoek voor een bezichtiging. Vader en moeder met verse baby, kleine peuter en oudere zoon. De poezen mochten niet naar de gang, de peuter mocht niet van de trap vallen en er viel tegelijk heel wat te zien in dit grote en fantastische huis. Hoe pak je dat aan?
Lees meer...
Stagnatie
Geplaatst op: 24 april 2017
Afgelopen tijd werd mij al te duidelijk, dat er maar weinig leuks op de markt komt. En dan heb ik het over de huizenmarkt. Want daar ligt mijn aandachtsgebied . Zowel zakelijk als prive.  Misschien is u nu wel duidelijk geworden, dat wij ook wel een maatje anders willen gaan wonen. Maar er is niks leuks te koop en dan rijst de vraag of we al wel weg moeten gaan en eventueel een tijdje moeten huren.
Lees meer...
De waarde van een vaste kast
Geplaatst op: 11 september 2017
Als makelaar heb ik nooit zo stil gestaan bij het feit dat in oudere huizen vaste kasten iets vertegenwoordigen. Ze staan voor bergruimte, veel bergruimte. Ze staan niet in de weg. Ze staan meestentijds niet voor design. Alhoewel, een mooie suite met paneeldeuren heeft wel stijl.
Wanneer gaan die vaste kasten eruit? Als je denkt wat ruimte te winnen in vloeroppervlakte, wanneer de zichtlijnen er beter van worden en als je de kasten niet echt nodig hebt. Dan hebben ze geen waarde. 
Lees meer...
Vogels op het balkon
Geplaatst op: 12 april 2017
Afgelopen week hebben wij een mooi seniorenappartement op de markt gezet. De oude eigenaar heeft er maar kort van genoten. Hij heeft er een fijn huis van gemaakt, vooral door het crëeren van zichtlijnen. De ruimtelijkheid in combinatie met het uitzicht maken deze stek tot een bijzonder thuis in een verzorgende omgeving.
Lees meer...
Punten en komma's
Geplaatst op: 11 september 2017
Afgelopen vrijdag was het "transportendag". Zo rond de wisseling van de maand zien we veel huizen van eigenaar wisselen.
In de voorbereiding naar deze dag lezen we altijd even mee. We bekijken of de afrekening klopt en we lezen de concept-akte van levering.
Soms staan er kleine foutjes in. Soms hebben deze grote gevolgen. En soms staan er hilarische en niet uitvoerbare zaken in.
Lees meer...
Ik word zenuwachtig
Geplaatst op: 11 september 2017
In het vak van makelaar is het een kunst om in te schatten wat de mensen eigenlijk leuk vinden aan een huis en waarom.
Bij aankoopbegeleiding is het handig om te snappen waar mijn koper naar lonkt. Tenslotte kan ik dan beter meedenken over "waar en wat".
Bij verkoop is het ook wel fijn om mee te kunnen denken met de kijker. De mensen komen binnen, doen hun jas even uit en het huis doet de rest, zou je zeggen. Deels klopt dat en tegelijk heeft de kijker iemand nodig die objectief meekijkt.
Lees meer...
Voldoet iets wel of niet?
Geplaatst op: 11 september 2017
Afgelopen week heb ik enkele opdrachtgevers in begrijpelijke taal uitgebreid uitgelegd wat er in de koopakte staat. Wat de bedoeling is van al die ingewikkelde artikelen. Een van de onderdelen van de koopakte bevat het woord conformiteit. Wanneer iets conform gebruikeisen voldoet, zijn we natuurlijk blij. Ik geef als voorbeeld, dat een fiets zonder trappers toch niet echt voldoet als fiets om op te fietsen. Dat is best wel duidelijk. 
Lees meer...
Onbeslist wijs
Geplaatst op: 11 september 2017
Deze week heeft het lekkageprobleem een vervolg gekend. En zoals altijd, loopt het anders dan gedacht. Om je geheugen even op te frissen: een cliënt, aankoper van mij, had pech met een lekkage nadat de sleutel was overgedragen van zijn nieuwe huis.

Het leek erop dat er geen schade was vooraf, maar de verkoper had verzuimd te vermelden dat er wat tegels van het balkon waren losgeraakt met de vorst. Er was weliswaar nog geen vervolgschade, maar door onzorgvuldigheid en wellicht onwetendheid van verkoper, werd er geen noodzakelijk herstel uitgevoerd. Het water kwam waar het niet hoorde.
Lees meer...
Klok
Geplaatst op: 11 september 2017
Het gevoel van "thuis" is op ons kantoor een belangrijk uitgangspunt. We handelen in deze aard. We bieden de mensen, de koper en verkoper een veilige haven. De spreekkamer is hier een gedegen voorbeeld van. Je kunt er lekker op je gemak zitten en krijgt een koekje bij de koffie. Er hangt een ouderwetse klok die ongeveer op tijd loopt. Dan loop ik ook ongeveer op tijd. Elke dag wordt het gewicht opgetrokken en de wijzers bijgesteld. Liefst een paar minuten vooruit. Tik tik leidt de klok soms af. Tik tik geeft de klok een gevoel alsof je bij je opa thuis bent. Op je gemak mag je wezen. En op je gemak mag je zijn. Want zoals het klokje thuis tikt, tikt het bij Van Anken Makelaardij!
Lees meer...
Het schip
Geplaatst op: 17 maart 2017
Afgelopen vrijdag startte ons weekendje Amsterdam. Mijn man Ben en ik reden direct naar Museum Het Schip. Een museum in de Spaarndammerbuurt dat vertelt over de woningverbetering ten behoeve van de arbeiders die allemaal in de stad kwamen werken. Om de onhygiënische, erbarmelijke omstandigheden waarin de mensen verkeerden en de zeer slechte behuizing om te buigen naar een wat meer verheven woonvorm, werd de Woningwet in 1901 in het leven geroepen.
Lees meer...
Ideaal
Geplaatst op: 17 maart 2017
Afgelopen week hebben we de foto’s gemaakt van een paar mooie panden die op de markt komen. Voor de buitenfoto’s was het wachten op een echte blauwe lucht, want fotoshop is dan wel nep.
De blauwe lucht bleef uit, slechts grijze tinten hingen er boven de stad.
Lees meer...
Ouwe buren, nieuwe buren
Geplaatst op: 17 maart 2017
Vandaag lekker gegeten bij onze ouwe buurtjes. Ze zijn een straatje verder gaan wonen. Het was leuk om hun kinderschaar, die wij alle vier als baby hebben meegemaakt, een maatje groter te zien. Bij ons in de straat is het de laatste jaren een komen en gaan van buurtgenoten. Zo langzamerhand zijn wij, op een enkeling na, de langstzittende buur.
Lees meer...
Hoe klinkt het hier?
Geplaatst op: 17 maart 2017
Zo af en toe kom je in een huis waar te weinig is gedaan aan de geluidsbalans. Geen gordijnen, geen vloerbedekking, een leren bankstel, echt nergens een materiaal te bekennen dat wat geluidsgolven kan absorberen
Lees meer...
Een regenboog in de kast
Geplaatst op: 17 maart 2017
In ons huis zijn veel boeken te vinden. Onlangs heb ik uit alle hoeken en gaten het leesvoer samengebracht en vervolgens gesorteerd.
Op stripverhalen, misdaadromans, korte verhalenbundels, poëzie en literatuur. Vervolgens op de achternaam van de schrijver, wel zo handig terug vinden. 
Lees meer...
Lid van NVM
Geplaatst op: 17 maart 2017
Ons kantoor heeft nieuw beeldmateriaal, ontwikkeld door ons reclamebureau. Zij willen graag dat we “iets” uitstralen, en dat “iets” is een “thuisgevoel”. En dat willen wij natuurlijk ook. Toch kwam ik er van de week achter, dat we nog wat vergeten zijn. Iets vergeten bij die uitstraling. De vernieuwde website kwam aan de orde en we konden een blik werpen op het eerste concept. Het frame staat en de plaatjes maken het compleet. Als het maar lekker werkt op alle mobile devices, zoals dat heet.
Lees meer...
"Thuis" bij Van Anken Makelaardij
Geplaatst op: 17 maart 2017
Het afgelopen jaar 2016 was een jaar van inspiratie.
Een jaar van hoop, verandering en wilskracht.
In ieder van ons, ons kantoorteam, kwam het beste naar boven.
Lees meer...