Mijn favorieten

Temperatuur

Als oud verpleegkundige ben ik meestal wel benieuwd naar de lichaamstemperatuur van degene die ik verzorg. Ik was nooit zó benieuwd naar de temperatuur van muren en ramen. Grote temperatuurverschillen in muren zijn voor mij meestal al zichtbaar door schimmelvorming. De oorzaak kan van alles zijn.

Er kwam een kijker zich verdiepen in een woning en hij was benieuwd naar de stand van de isolatie. Want een onregelmatig geïsoleerde gevel zou gedoe opleveren. Hij was er van overtuigd dat temperatuurverschillen in de gevel niet goed zijn. Daar had hij dus wel gelijk in. Wanneer de temperatuur zomaar ergens erg koel is, dan slaat op dat punt de waterdamp neer, zogezegd condensatie, met alle gevolgen van dien. 

Hij liep rond met dit vernuftige ding, een infrarood thermometer. Ik vroeg gekscherend of hij mij ook ff wilde meten. Nou dat wilde hij wel doen.

Ik kan je vertellen dat mijn buitentemperatuur ongeveer 25 graden Celsius was. Het was vrij koud in het huis dat hij bezocht. Daarom bleek ik wat te koel te zijn. Er staat nog geen schimmel op mijn gezicht gelukkig.

Juul