Mijn favorieten

Trol

Als makelaar kom ik bij de verkoop en taxaties van huizen midden in de persoonlijke leefsfeer van mijn cliënten. En bij bezichtigingen voor aankoop kom ik ook wel eens wat spannends tegen in de woningen waar ik binnen mag kijken.
Het is een ongeschreven regel dat je als makelaar met deze persoonlijke informatie zeer prudent om moet gaan. Ik adviseer de mensen die gaan verkopen dan ook om al te privé-gevoelige factoren uit het zicht te leggen. Het gaat niemand iets aan of je medicijnen slikt, wiens foto er op een thuis-altaar prijkt en over welke zaken er op jouw computerscherm mee te lezen is. Kijkers hebben daar dus geen donder mee te maken. Alles aan de kant en beeldscherm uit is mijn devies.

Tijdens een verkoopproces is het meebeleven met allerlei soorten mensen vaak leuk en leerzaam. Mensen hebben hobby’s, koken lekker, reizen, hebben huisdieren waar je een boek over kunt schrijven, verzamelen van alles en geven soms bijzondere tips.

In de afgelopen maand verkocht ik een woning waar het wemelde van de trollen. Trollen met mooie koppies, spannend en toch lief en karaktervol. Ik begreep meteen waarom mijn verkopers voor dit volkje gevallen waren.
Een portret van een van de trollenfamilietjes krijg je hierbij in beeld, met de opmerking van de verkoper dat hij er inmiddels zelf op is gaan lijken.

Juul