Mijn favorieten

Voldoet iets wel of niet?

 

Afgelopen week heb ik enkele opdrachtgevers in begrijpelijke taal uitgebreid uitgelegd wat er in de koopakte staat. Wat de bedoeling is van al die ingewikkelde artikelen. Een van de onderdelen van de koopakte bevat het woord conformiteit. Wanneer iets conform gebruikeisen voldoet, zijn we natuurlijk blij. Ik geef als voorbeeld, dat een fiets zonder trappers toch niet echt voldoet als fiets om op te fietsen. Dat is best wel duidelijk. 

Bij een huis ligt dat toch eigenlijk wel iets gecompliceerder. Want de vraag vooraf is, "Wat mag je verwachten?" Bij een oud huis stel je jouw eisen wat bij, bij bijzondere kennis over het een of ander ook. Zo denkt de rechter er ook over.

Bij mensen is het niet anders. Dit weekend moesten we even wachten op een overstekende moeder met een klein dochtertje. Het meisje liep net haar eerste passen, we waren erdoor vertederd en dus geduldig. 
Hoe zou het zijn als we net zo geduldig waren met een ouder, trager mens achter een rollator. De conformiteit, de verwachting is niet anders. En toch, we lijken meer te eisen in zo'n geval....