Mijn favorieten

Het schip

 

 

 
 
Afgelopen vrijdag startte ons weekendje Amsterdam. Mijn man Ben en ik reden direct naar Museum Het Schip. Een museum in de Spaarndammerbuurt dat vertelt over de woningverbetering ten behoeve van de arbeiders die allemaal in de stad kwamen werken. Om de onhygiënische, erbarmelijke omstandigheden waarin de mensen verkeerden en de zeer slechte behuizing om te buigen naar een wat meer verheven woonvorm, werd de Woningwet in 1901 in het leven geroepen.
Allerlei groeperingen konden, dankzij deze wet, met behulp van overheidsgelden een gebouw neerzetten om de huisvesting van hun doelgroep te verwezenlijken. Eindelijk gescheiden ruimtes! De poepdoos niet meer naast de kachel. En je bed in een heuse slaapkamer. Wie kan zich nog voorstellen hoe de mensen honderd jaar geleden leefden!
Ga een kijkje nemen, volg de rondleiding en loop zeker nog een rondje door de buurt. De bijzondere architectuur, de Amsterdamse School, zou de mensen naar een hoger plan tillen.
Je wordt gelouterd en voor lange tijd ben je weer tevreden met ons huidige wooncomfort. En als je na dit verhaal toch nog verhuisplannen hebt, kom dan rustig langs.