Mijn favorieten

Koopakte voorlopig?

Koopakte voorlopig?

Vandaag was ik bij de notaris voor een cliënte die ik heb geholpen met de koop van een huis. In de voorbereiding naar het moment van overdracht stuurde de notaris ons een concept van de akte van levering. Een en ander moest worden herzien. Dat kan gebeuren. Tot mijn spijt ging de kandidaat notaris er niet zo soepel mee om. Maar toen ze halfslachtig ging vertellen over de inhoud van deze akte, die de koper en verkoper gingen tekenen, zat ik echt met heel veel kromme tenen. Tot overmaat van ramp had ze het over de "voorlopige koopakte". Voor een leek een gebruikelijke term, voor een jurist en makelaar "not done".
De afspraken, die koper en verkoper maken, worden vastgelegd in de koopakte. Deze kan in sommige gevallen worden ontbonden, bijvoorbeeld bij het niet verkrijgen van een financiering, maar voor de rest is deze spijkerhard en zeker niet voorlopig. De koopakte is leidend als het gaat om verwerking van alle afspraken in de akte van levering, die de notaris in lijdende zin opstelt.
Dus ga zorgvuldig om met de inhoud van de koopakte en neem desnoods een adviseur in de arm. Een aankoopmakelaar kan je hier goed bij helpen. 

 

Juul