Mijn favorieten

Filmen

Zo af en toe zijn er huizenkijkers die niet alleen willen kijken, maar ook willen vastleggen.

Ze hebben niet genoeg aan de fotoreportage die van het te bewonderen huis is gemaakt. Ze hebben niet genoeg aan de verkoopmovie. Ze willen een kijkje achter de schermen. Ze willen meer weten dan ze op beeld wordt getoond. Ze willen meer weten dan ze wordt verteld. Ze willen meer weten dan ze in het eerste ogenblik kunnen waarnemen. Ze willen alles vastleggen op film. Voor zichzelf en misschien de hele wereld.

Als verkopend makelaar vind ik het een prijzenswaardig streven om veel te willen weten. Tenslotte moet de potentiële koper goed geïnformeerd zijn alvorens hij tot bieden overgaat. In deze markt moet het ook nog snel. Anders ben je te laat.

Soms wordt mij bij de bezichtiging niets gevraagd en staat het mobieltje al op “filmen”. Soms wordt het wel netjes gevraagd of er mag worden gefilmd. Ik vind het altijd een lastig verzoek. De foto’s zijn gemaakt in overleg met de verkoper. Er is vaak rekening gehouden met diens wensen om speciale, privacygevoelige delen van het interieur niet te fotograferen. Daar ga je dan, “van mevrouw de makelaar mag je niet filmen”. Tja, dat is best wel truttig. Toch blijf ik de persoonlijke sfeer van mijn cliënt bewaken. Als de verkoper ook akkoord is, zet dan de camera maar aan. 
 

Juul